Tezaur din Epoca Bronzului, descoperit în județul Cluj

by admin

Un tezaur datând din Epoca Bronzului, compus din 21 de piese, a fost descoperit lângă satul Livada din județul Cluj. Tezaurul a fost găsit de doi turdeni, tată și fiu, care l-au donat Muzeului de Istorie din Turda.

„Este vorba despre un tezaur descoperit lângă satul Livada. Este compus din piese din bronz, 16 toporaşe, două lame şi trei formaţiuni cărora noi le zicem turte. Astfel de depozite sunt destul de frecvente în Transilvania şi în România şi al nostru datează din epoca bronzului târziu”, a explicat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Istorie din Turda, Dan Matei.

Potrivit specialiștilor, obiectele respective erau folosite, cel mai probabil, pentru tranzacțiile comerciale din vremea respectivă.

„Foarte important şi vreau să accentuez asupra faptului că împreună cu un coleg de la muzeu şi cu cei doi descoperitori am fost la locul descoperirii, am văzut groapa din care provine depozitul, am înregistrat locul cu GPS-ul şi ne propunem să efectuăm chiar un mic diagnostic, o mică cercetare preventivă, pentru a clarifica prin săpătură specializată contextul descoperirii. Au o importanţă aparte pentru că ştim exact locul descoperirii, putem să efectuăm o mică săpătură arheologică, pentru a lămuri contextul şi de unde provin. Ele nu provin din sit arheologic”, a mai spus Dan Matei.

De asemenea, directorul muzeului i-a lăudat pe cei doi bărbați gestul lor și speră ca exemplul lor să fie urmați și de alții. „Cei doi descoperitori, spre cinstea lor, au făcut un gest frumos, le-au adus şi le-au donat muzeului nostru”, a mai declarat Dan Matei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza