Sute de mesaje de condoleanțe după moartea neașteptată a PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla

by admin

Dispariția neașteptată a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a șocat pe toată lumea. Sute de mesaje de condoleanțe au fost trimise de cei care l-au cunoscut pe înaltul ierarh. Printre cei care au evocat personalitatea acestuia s-au numărat și mai mulți demnitari clujeni.

Senatorul Vasile Dâncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a vorbit despre o „veste cutremurătoare, care ne-a oprit inimile”. „El era pregatit in orice clipa pentru Marea Intalnire, dar noi nu eram deloc. Cum sa plece atat de tanar si cand mai avea si aveam atatea de facut in aceasta Vale a Plangerii? Cum sa ne parasesca pe noi cei bâjbâinzi, el care ducea inaintea noastra felinarul? Cum sa mai vina Craciunul fara echipa lui de tineri colidatori? Plang si privesc omatul alb, neintinat ca sufletul lui bland. A plecat dincolo rugandu-se si bucurandu-se de ultima zapada. A plecat dincolo, dar urmele lui nu se vad pe zapada neinceputa. Usor ca un înger. Doamne, ai grija de El si lasa-l cand vrea la biblioteca ta cereasca. Pentru restul, nădejdea noastra e doar in tine Doamne! Drum lin, tămăduitor al sufletelor noastre, frate bland si luminos”, a scris Vasile Dâncu pe rețelele de socializare.

Mutarea la Domnul a lui PS Florentin l-a întristat și pe europarlamentarul Daniel Buda. „Trecerea la cele veșnice a Preasfinției Sale, Episcopul Florentin Crihălmeanu, este o veste extrem de tristă, nu doar pentru credincioșii greco-catolici, ci și pentru întreaga comunitate clujeană. Episcopul Florentin Crihălmeanu a fost un exemplu de pioșenie, de moralitate și har, care va rămâne în memoria colectivă prin predicile și învățăturile Preasfinției Sale, propovăduite atât în slujbele religioase, cât și în cadrul evenimentelor publice. Credința puternică, smerenia, echilibrul și blândețea care au caracterizat cei 18 ani, perioadă în care a condus Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, vor rămâne vii în memoria tuturor. Dumnezeu să îl ierte și să îi facă parte de odihnă!”, a fost mesajul europarlamentarului clujean.

„Îngerii să te călăuzească PS Episcop Florentin Crihălmeanu! O pierdere inimaginabilă pentru noi, pentru Cluj ,nu numai pentru greco-catolici, ci pentru noi toți! Somn lin, om drag!”, a scris și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Un mesaj de condoleanțe a venit și din partea teologului Radu Preda, parohul parohiei ortodoxe 1Buna Vestire” din Munchen. „Aflu cu mare tristețe de plecarea prematură dintre noi, având doar 61 de ani, a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Că moartea acestuia s-a petrecut pe fundalul infectării cu noul virus, ar trebui să fie încă o dovadă că ne aflăm în ochiul unui ciclon medical, mediatic, cultural, juridic și nu în ultimul rând emoțional de proporții, cu efecte nemijlocite. Pe episcopul Florentin am avut bucuria și onoarea să îl cunosc în urmă cu douăzeci de ani. Om fin, politicos, măsurat în cuvinte, fără exagerări la adresa ortodocșilor, înțelegător față de istoria nedreaptă care ne-a făcut pe noi, românii din Ardeal, să ne luptăm unii cu alții. Avea o prețuire nefățarnică față de Mitropolitul Bartolomeu, fapt care ne-a apropiat spontan. Cum se întâmplă, am regretul tardiv de a nu ne fi măcar auzit în ultimii ani. Credincioșii greco-catolici pierd un părinte, iar noi un frate. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis teologul clujean.

Trecerea la cele veșnice a PS Florentin a îndoliat întreaga lume catolică. Preasfinția Sa Iosif Păuleţ, episcopul romano-catolic de Iași, a evocat personalitatea ierarhului clujean. „Blând, smerit, iubitor de oameni şi de natură, îndrăgostit de Cristos şi de Biserică, ne-a lăsat o mărturie exemplară de slujire, pentru care îi suntem profund recunoscători. Ne încredem, în spirit de credinţă, în iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu, care l-a chemat să-i slujească în ceruri împreună cu sfinţii şi aleşii săi.

Ne-a fost deopotrivă prieten şi frate. Iubea mult Iaşiul – locul în care a primit sacramentul Botezului şi în care a fost iniţiat în tainele credinţei creştine catolice. Revenea mereu cu drag în «târgul Iaşilor», aşa cum îi plăcea să spună, spre bucuria şi mulţumirea noastră.

Împreună cu PS Petru Gherghel, cu preoţii, persoanele consacrate şi întregul popor credincios al Diecezei de Iaşi, transmitem Preafericirii Voastre, Eparhiei de Cluj-Gherla şi întregii Biserici Greco-Catolice din România condoleanţele şi compasiunea noastră, asigurându-vă de apropierea noastră în aceste momente de încercare”, a transmis PS Iosif Păuleț, episcopul romano-catolic de Iași.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza