STUDIU UBB: Clujul, campion la guvernarea electronică

by Cristina Mihaila

E-guvernarea este prezentată ca o transformare a modului în care instituțiile publice interacționează cu cetățenii sau companiile, care va aduce schimbări fundamentale în felul în care procesele interne ale administrației locale și centrale sunt organizate și care va modifica fundamental modul în care funcționarii se raportează la clienții lor.

România a început proiecte în acest domeniu de cel puțin 20 de ani, dar rezultatele, în special la nivel central, sunt destul de firave. O arată și un studiu realizat de specialiștii Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care au creat un index de evaluare a serviciilor online oferite de administrațiile locale cetățenilor și companiilor.

Cu ajutorul acestui index au fost evaluate paginile de web oficiale ale orașelor și municipiilor din România. Indexul are 47 de indicatori, împărțiți în cinci categorii, fiecare cu o anumită pondere în nota finală: Ergonomie (15%), Conținut (25%), Servicii online (25%), Participare și implicarea cetățenilor (20%), Securitatea și protecția datelor personale (15%).

Rezultatele plasează orașul Cluj-Napoca pe primul loc la capitolul guvernare online, cu un scor de 92,58% dintr-un total posibil de 100 de puncte. Între orașele mari, cu peste 100.000 de locuitori, este urmat de Sibiu și Brașov, ambele cu scoruri de peste 87%. La această categorie, Brăila, Sectorul 5 și Botașniul stau cel mai prost, obținând punctaje de 46,16%, 43,58%, respectiv 38,73%.

Rezultate intersante sunt la categoria orașelor cu număr de locuitori între 40.000 și 100.000. Aici, Alba-Iulia, unul dintre orașele smart ale României, se află pe locul 3, cu puțin peste 69%, fiind depășit de Vaslui (69.38%) și Alexandria (70,61%).

Studiul integral poate fi consultat AICI.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza