Studenții UMF Cluj se implică în lupta împotriva COVID-19. Participă voluntar la anchetele epidemiologice ale DSP

by admin

Viitorii medici se implică în lupta împotriva COVID-19. Peste 100 de studenți ai UMF Cluj lucrează ca voluntari, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, în realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare și izolare a persoanelor confirmate cu noul coronavirus.

„Activitatea se desfășoară în felul următor: preluăm un caz confirmat pozitiv, discutăm cu pacientul, realizăm ancheta și luăm legătura cu contacții acestuia. Chiar dacă acest lucru poate părea unul foarte rece și lipsit de orice implicare personală, de fapt, munca este una cu totul deosebită fiindcă, în cele din urmă, realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm și îi ajutăm să depășească momente dificile din viața lor”, a povestit Ionuț Dumitru, student în anul IV la Facultatea de Medicină.

„Sunt pe deplin încrezătoare că noi, voluntarii, împreună cu doctorii, care ne îndrumă mereu cu drag, am creat o echipă ce va reuși să contribuie la îmbunătățirea acestei situații anevoioase în care ne aflăm. Virusul ne ține la o distanță de cel puțin doi metri unul față de celălalt, dar dorința de a ne revedea cu bine la sfârșitul pandemiei ne aduce pe toți mai aproape decât oricând”, a declarat și  Daniela Stan, studentă în anul II și, de curând, voluntar în cadrul DSP Cluj. 

Pe lângă ajutorul oferit DSP Cluj, studenții mediciniști au demarat și campania „Donează plasmă, fii erou!”, cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca. În săptămâna 2-6 noiembrie, toți pacienții vindecați de COVID-19, care sunt eligibili pentru donare și care doresc să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă, sunt invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină situat pe Str. Nicolae Bălcescu nr. 18, în intervalul orar 7:30 – 13:30. 

„Pregătirea campaniei a reprezentat o provocare pentru noi, deoarece contextul epidemiologic actual impune atât reducerea numărului de voluntari care se pot implica activ la Centrul de Transfuzie, cât și imposibilitatea promovării fizice a evenimentului. Astfel, am lucrat mult online, promovând campania pe rețelele de socializare și lansând pagina web a proiectului www.doneazasangefiierou.ro, pentru ca apelul nostru pentru donarea de plasmă convalescentă să ajungă cât mai departe. Noi credem că donatorii sunt cu adevărat eroi”, a povestit Damian Marc, student în anul IV la Facultatea de Medicină și coordonatorul campaniei.

Clujul s-a aflat, în ultima perioadă, în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi depistate, iar miercuri a fost înregistrat un record absolut al infectărilor zilnice, în 24 de ore fiind depistate 343 de persoane cu noul coronavirus. Cu acest număr de îmbolnăviri Clujul a ajuns pe locul doi pe țară, după București, la numărul de cazuri noi.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza