Student din Cluj, condamnat pentru fraudă cu carduri bancare „de lux”

by admin

Un tânăr israelian, student la o facultate din Cluj-Napoca, a fost condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Sentința a fost pronunțată de judecătoria Cluj-Napoca, într-un dosar instrumentat de DIICOT.

Potrivit ziare.com, tânărul este acuzat că în cursul anului 2017 a comandat online zeci de porții de mâncare pentru care a plătit cu carduri fraudate. Platforma de pe care erau plasate comenzile a sesizat Poliția, după ce a observat că un utilizator al aplicației a plătit 51 de comenzi folosind șapte carduri care au fost semnalate ca posibil fraudate întrucât emitentul cardului sau banca la care a fost deschis contul refuză tranzacția pe motive de fraudă.

În urmă verificărilor s-a stabilit că toate sunt carduri de credit, emise de instituții bancare din Israel și Rusia, unele dintre ele fiind carduri de nivel World Black. Despre aceste carduri procurorii susțin că sunt cele mai exclusiviste carduri din lume, unele fără limita de credit, și se obțin de persoanele extrem de bogate doar pe bază de invitație din partea băncii sau a emitentului de card, costul de emitere fiind de până la 7.500 USD, iar taxa anuală de administrare de până la 2.500 USD.

Anchetă a scos la iveală că în cazul a 23 de tranzacții plățile au fost efectuate în contul firmei care livra mâncarea, iar în cazul a 28 de comenzi plățile au fost refuzate. „Din probele obținute nu s-a reușit stabilirea cu exactitate a provenienței cardurilor fraudate pe care le-a folosit inculpatul. Acesta a susținut cu ocazia audierii în calitate de suspect, că le-ar fi primit telefonic de la un prieten din Israel”, se arată în dosar.

După ce a achitat în totalitate prejudiciul în valoare de 9.271 de lei, studentul și-a recunoscut faptele, beneficiind de o reducere a pedepsei. Pe lângă condamnarea la un an și două luni de închisoare cu suspendare, tânărul a fost obligat să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza