Societatea civila cere modificarea legislatiei electorale

by Cristina Mihaila

Coaliția Cod Electoral Acum!, o platformă a societății civile, solicită noului Parlament să reînființeze Comisia specială pentru legile electorale, un instrument necesar pentru consolidarea cadrului legislativ cu privire la alegeri în România.

Modificarea legislației electorale a început în anul 2015. Deși a adus unele progrese cu privire la înființarea și funcționarea partidelor politice, nu au fost duse la bun sfârșit reformele necesare pentru avea alegeri corecte, cu acces facil pentru toți cetățenii la exercitarea dreptului de vot, echitate pentru toți competitorii electorali, și un algoritm de distribuire a mandatelor care să crească legitimitatea aleșilor.

Următoarele alegeri vor avea loc în 2024, ceea ce oferă o fereastră de oportunitate unică, pentru unificarea și corectarea ansamblului legislației electorale. Acest demers poate și trebuie finalizat până la sfârșitul lui aprilie 2023. Doar astfel organizarea celor patru scrutine din 2024 se va putea face după un set coerent de reguli asigurând exercitarea egală a dreptului de vot pentru toți cetățenii, transparență și corectitudine, și contribuind astfel la construirea unui climat de încredere propice unei participări sporite a cetățenilor. Pentru încadrarea în acest termen și pentru o dezbatere cât mai largă și profundă, procesul trebuie sa înceapă  din aceasta sesiune parlamentara.

În acest context, Coaliția Cod Electoral Acum! solicită adoptarea prin lege a unui Cod Electoral unificat, care să includă regulile de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România (alegeri pentru diverse funcții și referendumuri). Astfel, prin reguli comune clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral va unifica legile electorale în vigoare, specifice pentru fiecare tip de alegeri.

Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să fie stabilirea imediată, de către Comisia de specialitate, a unui calendar al activității și distribuirea responsabilităților, cu participarea entităților extraparlamentare interesate.

Codul Electoral va trebui să contribuie la atingerea unor obiective specifice pentru continuarea și finalizarea reformei electorale, între care nu ar trebui să lipsească:

  • Eliminarea barierelor în calea unei competiții libere, pornind de la pragul electoral și semnăturile de susținere.
  • Creșterea transparenței și echității în ce privește finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale: scăderea și distribuirea mai echitabilă a subvențiilor; revizuirea restricțiilor privind comunicarea în campania electorală; creșterea transparenței privind cheltuielile competitorilor electorali.
  • Introducerea unor mecanisme de atribuire a mandatelor care să crească legitimitatea aleșilor și să întărească legătura între aleși și alegători: alegeri în două tururi pentru toate alegerile uninominale; listă deschisă pentru alegerile cu vot pe listă de partid.
  • Implementarea și extinderea unor metode alternative de vot sigure și eficiente, care să asigure exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii, indiferent unde se află.
  • Elaborarea unor mecanisme de reprezentare și participare echitabilă la alegeri a cetățenilor români din străinătate.
  • Consolidarea capacității, integrității și transparenței Autorității Electorale Permanente (AEP) și Corpului Experților Electorali, instituții cheie ale sistemului electoral.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

clujean 23/12/2020 - 15:33

Bla…bla…bla…. Nmic despre traseismul politic?

Raspunde

Comenteaza