Sindicaliștii din Educație și din Sănătate pregătesc noi proteste! Lucia Cojocaru (SLIPC):”Dacă situația o va cere, punem armele jos și școlile se vor închide”

by Christian Suciu

Se anunță proteste de amploare pe finalul primăverii în România pe măsură ce nemulțumirile sindicaliștilor din educație și din sănătate se înmulțesc din cauza lipsa de reacție a guvernanților. Președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru a transmis în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron cum va arăta calendarul protestelor sindicaliștilor în educație ce își doresc majorarea salariilor pentru personalul din învățământ, în conformitate cu importanța muncii acestuia în plan social.

”Acțiunile noastre au început încă din luna decembrie a anului trecut iar de atunci am avut lunar câte o manifestație în fața guvernului, cea mai recentă a avut loc în data de 10 mai, la care am adunat peste 15 mii de sindicaliști din educație, la nivel național. Din păcate, nimeni nu a reacționat în urma marșului astfel că, în urma referendumului, vom face ultimele retușări pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai.” a transmis în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, Președintele SLIPC, Lucia Cojocaru.

În urma referendumului, procentul sindicaliștilor ce au optat pentru grevă generală este de 86%, cu peste 7100 de sindicaliști optând pentru greva generală. Procentul intenției de intrare în grevă este unul din cele mai ridicate din ultimii 20 de ani după cum a afirmat Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţămîntul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă, pentru Radio România Actualități.

În ce privește posibilitatea ca greva generală să determine încheierea prematură a anului școlar, Lucia Cojocaru a declarat pentru Prima News că sindicaliștii nu își doresc să afecteze parcursul educațional al tinerilor însă dacă situația o va impune, școala se va încheia mai repede decât anticipat.

” Noi nu ne dorim acest lucru (n.r. ca finalul anul școlar să fie afectat) dar am văzut că nu avem sorți de izbândă. Este încă prematur să spunem că anul școlar se va încheia mai repede, rămâne de văzut cum va arăta situația. Preconizăm în 22 mai o grevă de avertisment, conform legii iar apoi greva generală urmând să vedem care va fi reacția guvernului și a clasei politice”, a mai adăugat Lucia Cojocaru.

Totodată, sindicaliștii din Educație au pregătit de asemenea un calendar al protestelor anunțând că își doresc aplicarea integrală a legii salarizării din 153/2017 pentru toți angajații din sistemul de Sănătate și Asistență Socială. Președintele Sindicatului Sanitas Cluj, Liviu Bota, a anunțat în cadrul emisiunii Prima News, care va fi calendarul de proteste al sindicaliștilor din sănătate.

” Agenda este următoarea, începând de astăzi, 15 mai dăm startul strângerii de semnături de la membrii de sindicat pentru parcurgerea procedurilor legale, pentru declanșarea grevei generale în cele 2 sisteme de Sănătate și de Asistență Socială. În 23 mai vom picheta ministerul sănătății, în 8 iunie grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9-11 iar in 15 iunie declanșarea grevei generale. Acesta e primul calendar al protestelor inițiat de Federația Sanitas din Romania”, a transmis Președintele Sanitas, Ovidiu Bota pentru emisiunea menționată.

Potrivit acestuia, nu cheltuielile cu salarizarea bugetarilor au dus la deficitul care s-a creat în bugetul de stat iar situația la care s-a ajuns este un rezultat al guvernării de slabă calitate.

” Îmi doresc ca Guvernul să se trezească și să vadă că n angajatorii din sistemul sanitar, din cel de asistența publică sau din cel educațional au făcut acest deficit. Din contra, proasta guvernare a dus cel mai probabil la acest lucru. Fiecare angajat din sistemul bugetar lucrează pe un venit pe care ei trebuie să și-l producă din prestarea muncii pentru care e pregătit. Dacă ne raportăm la actuala lege a salarizării ce nu produce efecte și nu a ajuns la maturare în ce privește corespondentul coeficienților și plata anului 2023, eu nu cred că noi ca bugetari avem vreo vină în nerespectarea ei” a mai adăugat Președintele Sanitas Cluj, Ovidiu Bota, pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza