Sfaturile episcopilor catolici pentru preoți: suplimentarea numărului de slujbe și dezinfectarea bisericilor

by admin

Conferința episcopilor catolici din România, care reunește ierarhii bisericii romano-catolice și greco-catolice, au transmis mai multe sfaturi pentru preoți și credincioși, în contextul epidemiei de COVID-19. Prelații recomandă oficierea unui număr mai mare de slujbe, la care oamenii să participe eșalonat, ori organizarea ceremoniilor în aer liber.

„Respectând deciziile autorităților, privitoare la numărul maxim de participanți la evenimente desfășurate în spații închise, recomandăm parohiilor să caute să se organizeze pentru a facilita participarea în mod eșalonat a credincioșilor la Sfintele Liturghii și la alte reuniuni ocazionate de activități parohiale, iar acolo unde este necesar, preoții să suplimentele numărul de Liturghii și/sau să caute alte soluții (ex: în aer liber).

Pentru a veni în întâmpinarea celor care nu pot participa la Sf. Liturghie în biserici și capele, s-au făcut demersuri pe lângă Televiziunea publică pentru transmisia în direct a Sfintei Liturghii duminicale, din Catedrala Sf. Iosif din București. Sfânta Liturghie în rit romano-catolic va putea fi urmărită atât la televizor, cât și pe canalul de YouTube al Televiziunii publice și pe TVR+. Programul acestor transmisii, ca și cel în alte limbi materne sau în alte rituri, va fi comunicat ulterior prin mijloacele de comunicare socială ale diecezelor și eparhiilor noastre. „Radio Maria” în limba română și „Mária Rádió Erdély” în limba maghiară sunt alte mijloace de unire în rugăciune și la Sfintele Liturghii transmise în diferitele limbi și rituri.

Pentru a reduce riscul răspândirii infecției, în biserici și capele trebuie dezinfectate suprafețele atinse frecvent. De asemenea, în sacristii trebuie să existe dezinfectant: înaintea fiecărei celebrări, nu numai preotul, dar și ministranții și sacristanii trebuie să-și dezinfecteze mâinile, mai ales în vederea momentului împărtășaniei când preoții trebuie să fie foarte atenți. Cât privește concelebrarea, preoților se recomandă împărtășania „per intinctionem”.”, se arată în scrisoarea transmisă de Conferința Episcopilor. 

De asemenea, credincioșii sunt sfătuiți să colaboreze cu autoritățile statului și să respecte măsurile impuse de acestea. 

„Insistăm ca toate persoanele care s-au întors în țară din zonele afectate de Covid-19 să colaboreze cu autoritățile și să respecte indicațiile pe care le primesc în ce privește regimul de carantină sau autoizolare. De asemenea, îi rugăm pe toți – laici, persoane consacrate, preoți – să respecte măsurile de prevenție recomandate sau impuse de autorități, și să se informeze numai din surse oficiale, în ce privește epidemia cu Coronavirus”, au transmis episcopii Bisericii Catolice.

Reamintim că autoritățile au interzis adunările publice cu mai mult de 100 de participanți în spații închise, inclusiv ceremoniile religioase. Măsura vine în contextul răspândirii coronavirusului COVID-19 pe teritoriul României.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza