Serviciile de radioterapie stereotactică vor fi decontate de statul român

by admin

Reprezentanții unui spital privat au reușit să obțină decontarea serviciilor de terapie stereotactică de către statul român, după ce au deschis o petiție un o acțiune în instanță. În urma acestor demersuri, ministrul Sănătății a anunțat că această formă de tratament va fi gratuită de acum înainte pentru pacienții oncologici din România. 

Până acum, Ministerul Sănătății deconta radioterapia stereotactică în alte țări din UE, dar nu și în România. Prețul unei ședințe de radioterapie stereotactică variază între 3.000 și 5.000 de euro, iar pacienții oncologici care necesitau un astfel de tratament erau forțați să suporte costurile pe cont propriu dacă se tratau în România. Alternativa ar fi fost să se trateze într-una dintre celelalte țări membre UE, unde tratamentul este decontat. Mulți pacienți nu își permit însă costurile unui tratament în străinătate, decontarea fiind efectuată ulterior. Din acest motiv, Medisprof a decis să li se alăture bolnavilor în lupta împotriva cancerului.

„Radioterapia stereotactică era, în mod paradoxal, decontată de către statul român doar dacă pacienții se tratau în străinătate, în cadrul Uniunii Europene. Acest serviciu putea fi realizat și la noi în țară, dacă statul român ar fi oferit norme clare pentru decontarea prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Nu era o problemă de rea-voință sau buget, ci era o problemă de legislație,” a declarat Șerban Udrea, reprezentantul clinicii private.

Spitalul privat a inițiat o petiție prin care solicita decontarea acestei proceduri în România. Motivul principal a fost importanța pe care radiochirurgia o are în tratarea cancerului. De asemenea, dosarul 298/33/2021 a fost demarat în 22.04.2021 și a fost soluționat definitiv în 06.07.2022. În data de 27.07.2023, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care deblochează finanțarea radioterapiei stereotactice. În completarea pachetului de norme, vin și: 

  • 5 programe de screening pentru cancerul de col uterin, mamar, colorectar, bronhopulmonar și de prostată 
  • 7 testări genetice pentru terapiile țintite
  • dezvoltarea serviciilor paliative pentru bolnavi
  • acordarea serviciilor psihologice pentru pacienți și rude
  • dezvoltarea Registrului Național de Cancer.

Radioterapia stereotactică mai e cunoscută și sub numele de „radiochirugie”, „stereotaxie” sau „SBRT”. Procedura presupune o doză mare de radiații menite să țintească și să distrugă tumora. Aceasta s-a dovedit a fi benefică în cazul adenopatiilor, metastazelor cerebrale, pulmonare, osoase și hepatice, și al tumorilor pulmonare, de prostată, pancreas și ficat. În Occident, eficacitatea radiochirurgiei e renumită deja, fiind utilizată în mai multe localizări tumorale, și fiind decontată de asiguratori de stat.

Principalul avantaj ale acestui tip de radioterapie este capacitatea de a localiza mai precis tumora și de a proteja țesuturile sănătoase din jurul acesteia. Mai mult, stereotaxia scurtează perioada de tratament clasic de radioterapie – de la 20-30 de zile, la 1-5 ședințe – și reduce disconfortul fizic și emoțional al pacienților.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza