Senatorul Laszlo Attila: „Nu sunt de acord cu închiderea școlilor. Am împrăștiat în societate 3 milioane de elevi fără să știm starea lor”

by admin

În încercarea de a opri răspândirea pandemiei de COVID-19, autoritățile au luat decizia de a închide școlile și de a trece la cursuri online în localitățile cu o rată mare de infectare. De asemenea, vacanța de primăvară a fost prelungită, până la începutul lunii mai. Măsura este însă criticată de senatorul Laszlo Attila, secretarul comisiei de Sănătate din Senatul României. 

„Nu prea sunt de acord cu închiderea școlilor, cu excepția localităților unde rata de infectare depășește 7-7,5 la mie. Pe lângă aspectele educaționale, sunt câteva argumente epidemiologice. Acest mediu în școli este un mediu controlat unde fiecare autoritate sau fiecare  proprietar de școală a făcut toate demersurile să creeze un mediu controlat și protejat, cu reguli respectate. Dar celălalt lucru, cel mai important, este faptul că noi timp de 10 luni de zile am împrăștiat în societate 3 milioane de elevi fără să știm starea lor, fără să știm unde se mișcă. Foarte probabil, marea majoritate, chiar dacă au fost infectați, au prezentat forme asimptomatice sau oligosimptomatice, dar neavând informațiile respective, foarte probabil că au răspândit prin contactele pe care au sau le-au avut infecția”, a explicat Laszlo Attila la emisiunea „Servus, Cluj!”.

Senatorul clujean a vorbit și despre modul în care prezența fizică la cursuri ar putea opri răspândirea coronavirusului. „Rolul anchetei sau triajului epidemiologic zilnic de la o școală este să vezi care este starea de sănătate a copilului și să-l întrebi dacă cineva tușește în familie, dacă cineva are probleme. Și dacă este copilul depistat atunci să-l îndrepți cât mai repede către medicul școlar sau medicul de familie sau să poți îndruma familia spre serviciile medicale. Ceea ce nu s-a întâmplat, în condițiile în care contacții direcți ai unui copil din mediul urban sunt în medie 19 persoane. Cred că nu ar trebui să repetăm aceeași greșeală, chiar dacă numărul cazurilor de infectări la copii este de ordinul zecilor sau sutelor la nivel național, dar oricum măcar știm de ei”, a mai declarat Laszlo Attila.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

B 02/04/2021 - 12:31

Va zicem noi prostimea, starea celor 3 milioane pe care i-ati sacrificat pt a salva pensionarii ( pe care pana la urma nici macar nu i-ati salvat) e varza
2 ani pierduti pana la urma
Trebuia inghetat anu 2020 -2021 si cu asta stiam o treaba
Ne asteapta inca o generatie de analfabeti.
Felicitari PNL inca o data!

Raspunde

Comenteaza