Senatorul Dîncu a explicat motivul ce a stat la baza proiectului de modificare a Legii Sportului! Dîncu:”Am vrut să repar o mică nedreptate.”

by Christian Suciu

Fostul Ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron că principalul motiv pentru care a propus modificarea Legii 69/2000 a educației fizice și sportului este ca statutul de club profesionist să poată fi acordat și persoanelor juridice de drept public pentru a nu bloca accesul acestora la performanța sportivă. Propunerea a stârnit ulterior un val de controverse conform cărora statul devine un competitor pentru privații din sport folosind chiar resursele lor, în timp ce alte voci susțin că schimbarea ar favoriza apariția mai multor cluburi departamentale care să acapareze competițiile sportive de performanță.

”Nu m-am gândit la o asemenea anvergură pe care să o ia acest subiect doar fiindcă că am vrut să repar o mică nedreptate. Nu este vorba neapărat despre CSA pentru că atunci când am fost ministru, printr-un ordin de ministru am pregătit posibilitatea ca CSA, în actualele condiții legale să intre in Liga 1 daca își dorește să devină o societate de drept privat, dacă de exemplu s-ar asocia cu ”Romtehnica”, să aibă posibilitatea de a se califica în prima ligă pe baza rezultatului sportiv.

Nu mi se pare drept ca o lege să poată bloca un rezultat sportiv obținut pe teren. Nu cred că este normal ca o echipă ce în acest moment există și e pe primul loc în Liga a 2-a să nu aibă posibilitatea ca prin performanța ei sportivă să fie validată la nivelul Ligii 1. Ideea cum că au voie doar societăți de drept privat nu se susține fiindcă o grămadă de echipe din Liga 1 sunt finanțate din bani publici, deci aste e mai degrabă o demagogie.

În afara de 4-5 echipe restul sunt finanțate prin consiliul județean sau local. Dacă ar fi sa eliminam banii publici din fotbal am rămâne cu doar 4 sau 5 echipe iar campionatul s-ar desființa.” a declarat Senatorul PSD în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron.

Acesta a mai adăugat de asemenea că un parteneriat public-privat ar fi unul benefic pentru sportul românesc și consideră că legea sportului ar avea nevoie de o reformă mai amplă pentru a veni atât în sprijinul investitorilor privați, cât și al societăților publice.

” Am vrut sa trag un semnal de alarmă că statul ar trebui să se implice dacă dorim fotbal și să lucrăm la un parteneriat clar. Legea aceasta e doar un semnal dar poate că ar trebui să schimbăm legea sportului iar dezbaterile de acum m-au convins de acest lucru. Trebuie să-i sprijinim și pe investitorii privați care vin cu bani în fotbal deoarece ei plătesc impozite dar în același timp formează juniori, creează academii pentru tineri și cred ca acesta e un serviciu educațional public ce ar trebui recompensat.
Pe de alta parte mai trebuie făcute multe pentru sport și statul ar trebui să se implice sprijinind privații dar nu putem elimina finanțarea publica din sport fiindcă dispare sportul. Dacă tot am acceptat să existe Steaua și Dinamo la Ministerul Apărării și la cel de Interne n-are sens să-i blocăm fiindcă cineva a definit profesionismul doar în baza statutului în care un club e înființat.” a mai transmis în intervenția pentru Prima News, social-democratul Vasile Dâncu.

Un punct de vedere în opoziție față de cel al fostului Ministru al Apărării a fost cel jurnalistului și comentatorului sportiv Emil Grădinescu ce consideră nedrept ca o echipă profesionistă să fie finanțată chiar de către competitorii direcți ai acesteia.

” Nu putem valida o nedreptate justificată de alte nedreptăți, nu este corect ca niște cluburi de stat care in momentul de față funcționeaza, să constituie un paravan în favoarea înfințării altor cluburi finanțate de stat.

În plus diferența este una mare între bugetul de stat și bugetul local. Un cetățean din Voluntari poate să dea sau să nu dea bani echipei de fotbal locale și lucrul acesta va fi validat la următoarele alegeri locale, dacă primarul respectiv va fi sau nu reales. În schimb, o echipă finanțată din bugetul de stat va fi finanțată de plătitorii de impozite din toata țara iar așa se creează o dispută lipsită de Fair-Play. Privatul care finanțează clubul său din surse private se întâlnește cu un club finanțat de el însuși și poate că ia și bătaie pe banii lui. E o situație ușor absurdă.” a transmis în cadrul emsiunii Prima News cu Ciprian Aron, comentatorul sportiv.

Potrivit jurnalistului, propunerea ar putea atrage schimbări semnificative la nivelul sportului românesc prin încurajarea mai multor cluburi departamentale spre a participa în competițiile sportive de elită folosind fonduri ce ar putea fi folosite pentru dezvoltarea fenomenului sportiv.

” Banii de la stat către bugetele locale, în general, au traiectorii clare, investiții importante. Riscăm să deschidem o cutie a Pandorei, fiindcă se dă posibilitatea cluburilor departamentale să participe in competiții profesioniste iar astfel mai multe echipe departamentale vor dori reprezentare în prima ligă (Dinamo-MAI, Rapid- Ministerul Transporturilor, etc.). Nicăieri în Uniunea Europeană nu mai există aceste cluburi departamentale.” a mai adăugat jurnalistul sportiv în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

sergiu 24/04/2023 - 19:44

Înainte de acestea să-și facă acest domn senator ordine în ograda proprie din Cluj..ca au ajuns cu liderii actuali sub 1%….Cluj, Turda și Câmpia..ALOOO CIOLACU NU SE AUDE LA BUCURESTI…….

Raspunde

Comenteaza