Șeful Statului Major a discutat despre securitatea regională în cadrul unei vizite în Bulgaria

by Christian Suciu

Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării a participat zilele trecute în cadrul unei discuții pe tema securității regionale alături de omologul său bulgar, Emil Eftimov, în cadrul unei vizite la Sofia. Aceștia au discutat în principal despre amenințarea războiului ruso-ucrainean.

” Agenda discuțiilor a cuprins evaluarea situației securității regionale, având ca punct central amenințările la adresa stabilității europene și euro-atlantice cauzate de războiul Federației Ruse în Ucraina și acțiunile desfășurate în context aliat pentru operaționalizare, ca în cel mai scurt timp posibil, a Grupurilor de Luptă NATO din România și Bulgaria. De asemenea, discuțiile au vizat consolidarea relațiilor de cooperare militară, atât la nivel bilateral, cât și în formatul organizațiilor internaționale NATO și UE.” a transmis printr-un comunicat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Pe parcursul discuției cei doi au fost de acord asupra mai mutor măsuri de consolidare a apărării celor două state prin creșterea vigilenței componentei aeriene și desfășurarea de forțe militare aliate în zona Mării Negre dar și organizarea unor exerciții militare comune.

” Între armatele celor două state se stabilesc relaţii excelente de cooperare, care s-au dezvoltat, în timp, atât pe tărâmul pregătirii comune a forţelor, cât şi pe cel al colaborării între nivelurile de conducere ale instituţiilor naţionale de apărare, de întărire a posturii aliate, de descurajare și apărare, i-am propus omologului meu bulgar acțiuni de echilibrare a componentelor defensive ca parte a Prezenței Avansate NATO în zona Flancului estic, ceea ce va duce atât la realizarea unor capacități credibile în regiune, precum și oportunități complexe de antrenament, în formate aliate și comune.” a mai adăugat Generalul Petrescu în comunicatul MApN.

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza