Secretarul General Adjunct NATO Mircea Geoană: ” Armata ucraineană este mai agilă, mai flexibilă, adaptată războiului modern”

by Christian Suciu

Potrivit Secretarului General Adjunct NATO, Mircea Geoană, armata ucraineană deține un avantaj moral față de armata invadatoare ale cărei structuri sunt încă unele post sovietice dar și un avantaj în ce privește armamentul aflat în dotare, fapt ce favorizează trupele ucrainene ca adaptabilitate într-un razboi modern.

”Forțele armate ale Federației Ruse sunt încă de tip post-sovietic, cu tot ce înseamnă echipament, comandă și control, doctrină militară și filozofie militară, în timp ce forțele armate ucrainene, cu sprijinul nostru după 2014, după invazia și ilegalitatea anexarea Crimeei, este o forță modernă, de tip occidental, de tip NATO, de unde și diferența de calitate a modului în care cele două părți desfășoară operațiuni de război. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu are încă resurse, părți importante. asta ar trebui să preocupe Ucraina și pe noi, dar dacă ne uităm la modul în care funcționează cele două tipuri de sisteme militare, cel al Ucrainei este mult mai agil, mult mai flexibil, mult mai adaptat pentru războiul modern.” a transmis Mircea Geoană la sediul Batalionului 51 Operațiuni Speciale Vulturii de la Târgu Mureș în cadrul unei conferințe.

Acesta consideră că avantajul moral este de partea ucrainenilor care își apără țara în fața unei armate aflate pe pământ necunoscut fără un scop clar și justificat.

”Și mai este un lucru care depășește tipul de armament, tipul de muniție, cât de precis lovește artileria dintr-o parte sau din cealaltă. Este componenta intangibilă a moralului trupelor și a moralului populației. Un lucru este să-ți aperi țara și să lupți pentru țara ta și cu totul altceva atunci când pornești într-o aventură militară într-o țară în care nu înțelegi de ce ești trimis acolo. Diferenta de moral între trupele ruse și ucrainene este absolut copleșitoare. în favoarea ucrainenilor. Asta nu înseamnă că războiul nu este complicat, că nu este lung și că vedem elemente politice care indică un sfârșit prea rapid al războiului în derulare, așa cum ne-am dori.” a mai adăugat Secretarul General al NATO, Mircea Geoană.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza