Se redeschid lăcașele de cult, dar Biserica Ortodoxă amână împărtășirea credincioșilor

by admin

O dată cu încetarea stării de urgență, autoritățile permit redeschiderea bisericilor. Slujbele se vor ține însă în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecție. Credincioșii nu se vor putea însă împărtășii, deoarece Biserica Ortodoxă Română a amânat, pentru o scurtă perioadă, împărtășirea comună în timpul Liturghiei.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pentru Agerpres.

Reprezentantul BOR a mai amintit că o situație similară a mai avut loc în urmă cu aproape două secole, tot din cauza unei epidemii.

„Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a celor sfinte şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al BOR.

Decizia BOR vine în condițiile în care specialiștii atrag atenția cu privire la pericolul reprezentat de utilizarea unei singure lingurițe pentru împărtășire. Deși s-a recomandat utilizarea unor lingurițe de unică folosință, reprezentanții BOR au respins acest lucru, pe motiv că o astfel de măsură contravine învățăturii bisericii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza