Se lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru acest an

by admin

Ministerul Mediului lansează miercuri programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021. Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a anunțat, luni, că în ședința de Guvern din această săptămână va fi prezentat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, un prim pas necesar pentru pornirea celor două programe 

„În ședința de Guvern din această săptămână doresc să prezentăm bugetul AFM, un prim pas necesar pentru a porni programele. Am spus în luna martie imediat după aprobarea bugetului național că în cel mai scurt timp, cu respectarea procedurilor legale de consultare publică vom prezenta în ședința de Guvern bugetul AFM. El va fi aprobat miercuri astfel încât să putem lansa cât se poate de repede cele trei programe: Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice”, a declarat Tancsoz Barna la Digi24. 

Oficialul a precizat că a fost dublată suma destinată programului Rabla Plus, cel prin care pot fi achiziționate mașinile cu motorizare plug-in și electrice. „Am dublat bugetul pentru Rabla Plus, acel program care finanțează mașinile cu motorizare Plug-in și motorizare electrică, am dublat practic și numărul de mașini care vor beneficia de un sprijin și cu siguranță la sfârșitul anului vom vedea că acest trend se păstrează și poate o să fie și mai pozitiv și mai benefic pentru mediu și poate va fi nevoie și de suplimentare de buget”, a mai explicat ministrul Tanczos Barna. 

Programul Rabla Clasic va avea anul acesta un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, care va permite achiziționarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puțin poluante. Vor fi majorate: prima de casare de la 6.500 lei la 7.500 de lei; ecobonus tehnologie hibrid (nu plug-in) de la 2.500 lei la 3.000 de lei; ecobonus GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km de la 1.000 lei la 1.500 de lei, scrie profit.ro.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei mașini noi prin Rabla Clasic este de aproximativ 2.250 euro, deoarece ecobonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare. 

În cazul Rabla Plus, Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024 va avea cel mai mare buget de la lansare – 400 de milioane de lei, dublu față de anul trecut. 

Programul păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta vor putea fi achiziționate până la 6.600 de mașini full electrice și aproximativ 5.000 de mașini hibride plug-in.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza