Schimb de experiență și colaborare între specialiștii gastroenterologi italieni și români la Grand Hotel Napoca

by Christian Suciu

Specialiștii gastroenterologi români și italieni și-au dat întâlnire la Cluj pentru a găsi împreună soluții în privința problemelor de gastroenterologie și a cancerelor digestive, extrem de agresive in ultimii ani. La întrunire, cei 15 gastroenterologi renumiți în Italia vor împărtăși din experiența lor medicală specialiștilor noștri. Acest schimb de experiență se desfășoară deja de ani buni iar la rândul lor, specialiștii români au ocazia de a petrece câteva săptămâni în peninsulă pentru a lucra alături de medicii italieni.

Alimentația și stresul fac ravagii pe mapamond iar singura șansă este ca medicii din toate colțurile lumii să se întâlnească periodic, să facă cercetări împreună și să găsească soluții pentru pacienți și tratamente adecvate. Sute de pacienți au avut șansa de a fi salvați pentru că medicii italieni împreună cu medicii români au găsit o varianta care să îi ajute pe cei în suferință: un schimb de experiență și viziune în cercetări.

” Este un simpozion care durează două zile și va fi urmat și de schimburi culturale cu colegii italieni. Ce se întâmplă în aceste două zile ? Sunt abordate probleme de actualitate despre care este nevoie să se discute și pe care trebuie să le popularizăm și medicilor mai tineri, mă bucur că numeroși medici au venit la educație continuă aici, atât medici în perioada de formare, rezidenți, cât și medici deja formați dar care au nevoie să își împrospăteze cunoștințele.

Problemele care se discută sunt cele de actualitate, legate de microbii din intestin, așa numita microbiotă intestinală, probleme legate de ficatul gras, nealcoolic și alcoolic, sunt probleme legate de suferințele esofagului și ale stomacului precum și de oncologie digestivă, deci un spectru foarte larg de probleme.” a declarat Profesorul Universitar Dr. Dan Dumitrașcu de la UMF Cluj.

Acest eveniment este văzut ca unul fundamental în perspectiva colaborării dintre medicii români și italieni care își împărtășesc cercetarea spre bunăstarea pacienților din ambele țări.

” Aceste cercetări sunt fundamentale deoarece prin intermediul acestora crește posibilitatea de experimentare a curelor noi. Trebuie să avem grijă de oameni și interschimbul științific din partea medicilor în domeniul cercetării este fundamental pentru bunăstarea noastră.” a declarat Massimo Novali, Consulul Onorific al Italiei în Cluj-Napoca.

Importanța colaborării dintre medicii gastroenterologi români și italieni a fost expusă și din perspectiva unui medic chirurg de Președintele Consiliului Medicilor Cluj, Cosmin Puia.

” Cred că gastroenterologii cu chirurgii viscerali fac perechea perfectă, nu doar fiindcă avem pacienți comuni, dar atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al urmăririi științifice rezolvării post operatorii. Gastroenterologii trebuie să se știe, de multe ori ne completează gestul chirurgical pe cale minim invazivă.” a transmis chirurgul Cosmin Puia.

De asemenea, această întâlnire reprezintă un moment cheie pentru comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, potrivit Rectorului Anca Buzoianu.

” Acest simpozion româno-italian de gastroenterologie este o manifestare deja devenită tradiție a universității noastre ce are loc de mai bine de 10 ani. Suntem încântați că în corpul profesoral care ne onorează cu prezența se află trei dintre doctorii ”Honoris Causa” ai Universității de Medicină și Farmacie și asta înseamnă foarte mulți colaboratori cu care am dezvoltat proiecte de cercetare, articole comune, schimburi de studii și de cadre didactice.
Este foarte bine și aș spune chiar obligatoriu să participăm la aceste întâlniri pentru că în permanență profesia noastră trebuie să își împrospăteze cunoștințele și cred că este o ocazie foarte bună pentru acest lucru.” a declarat Rectorul UMF Cluj, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu.

Pentru mulți pacienți din Romania șansă la o viață normală a venit în urma ajutorului primit la timp însă cancerele sistemelor digestive fac ravagii în toată Europa, în special la persoanele cu grupa de vârstă cuprinsă între 18 și 50 de ani.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Schimb de experiență și colaborare între specialiștii gastroenterologi italieni și români la Grand Hotel Napoca – Revista Presei 10/03/2023 - 12:18

[…] post Schimb de experiență și colaborare între specialiștii gastroenterologi italieni și români la … appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza