Salvamontiștii clujeni au rămas vigilenți și în weekend! Au intervenit de 10 ori pe pârtiile de la Mărișel și Buscat

by Christian Suciu

Temperaturile scăzute din ultimul weekend nu au ținut oamenii închiși în case iar fluxul de turiști în zonele montane ale Clujului a fost unul ridicat cu ocazia a numeroase evenimente sportive. Din nefericire și numărul persoanelor ce au solicitat ajutorul salvamontiștilor clujeni a crescut de asemenea. Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și din Formația Salvamont Vlădeasa au intervenit, în acest week-end, în zece cazuri de accidentări pe pârtiile de schi.

Marea majoritate, respectiv nouă din zece cazuri, s-au petrecut sâmbătă, pe domeniul schiabil Mărișel în timp ce în ziua de duminică, alte trei persoane accidentate au fost predate serviciului de ambulanță. În același timp, reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au asigurat buna desfășurarea a două competiții de schi desfășurate pe pârtiile din zona montană a județului și anume Cupa Spando, la care au participat peste 140 de persoane și Cupa Vlădeasa la schi fond, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, unde s-au înscris nu mai puțin de 70 de elevi.

În atenția pasionaților sporturilor de Iarnă, reprezentanții Salvamont Cluj au transmis o serie de recomandări:

 • Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire
 • Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.
 • Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
 • Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
 • Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
 • Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
 • Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
 • Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
 • Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
 • Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie
 • Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
 • Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.
 • Anunțați echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0-SALVAMONT (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza