S-au reluat zborurile avioanelor MiG-21 LanceR, însă doar pentru un an

by admin

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au fost reluate activitățile de zbor ale aeronavelor MiG-21 LanceR aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Decizia a fost luată în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea  memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”. Zborurile au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

„Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a”, au transmis reprezentanții MApN.

Zborurile aeronavelor MiG-21 LanceR au fost suspendate în luna martie, după un accident aviatic petrecut în județul Constanța.  O aeronavă care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar apoi a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza