S-a semnat contractul pentru metroul din Cluj. Ciucă: „Este primul proiect în ultimii 30 de ani de o asemenea valoare”

by Oana Spiru

Cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Clujului e tot mai aprope de a trece de la un plan SF la faza de începere a lucrărilor. Astăzi, la Primaria Cluj-Napoca, s-a semnat contractul de execuție lucrări pentru Magistrala I de metrou Cluj, care acopera 19 statii si 21 km. Contractul finanțat din PNRR a fost semnat în prezența premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Sorin Grindeanu și Lucian Bode.

„Configurația acestui teriotoriu nu permite o altă soluție decât soluția metroului pentru a face față dezvoltarea economică și la mobilitatea de care avem nevoie. În 2031 vom avea 164 de mii de călători pe zi.”, a declarat primarul Emil Boc.

Clujul este al doilea oraş din România care va avea metrou. Autoritățile au semnat astăzi contractul de 9 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, pentru realizarea Magistralei I de metrou Cluj. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu au asistat joi la semnarea contracului pentru proiectarea și execuția metroului.

„Sunt invidios pentru că administrația din Cluj, primarul Clujul, a știut să pună proiecte importante în PNRR. Acesta este un lucru care merita toate felicitările”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Termenul de realizare este de 8 ani, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuție. În 2026 ar trebui să fie gata lucrările de bază pentru primele 9 stații.

„Este primul proiect în ultimii 30 de ani de o asemenea valoare și o asemenea însemnătate. Aici discutăm de al doilea oraș care va avea un astfel de mijloc de transport, metroul”, a declarat Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Proiectul metroului din Cluj a fost semnat în noiembrie 2020, fiind anunțat oficial de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza