S-a lăsat de facultate, ca să înceapă o afacere. Cum să faci business, fără prea multă teorie

by Cezar Leizeriuc

De la bețișoare parfumate, lumânări, rășină, conuri parfumate până la cosmetice de îngrijire personală, uleiuri esențiale și plante decorative, toate pot fi regăsite în magazinul online al lui Ioan. Pandemia nu i-a scăzut vânzările, din contră, chiar l-a ajutat să se propulseze în online. Comandă produsele atât din România, cât și din țări precum Olanda, Maroc sau chiar India pentru ca mai apoi să le vândă pe propria platformă.

“Această afacere a început acum doi ani, iar după câteva luni a venit pandemia. Inițial am început doar cu bețișoare parfumate care majoritatea sunt naturale și comandate din India. În acest moment avem o gamă de 50-60 de bețișoare parfumate diferite. Ele sunt acoperite de o pudră cu diferite condimente, arome sau uleiuri esențiale. Acum avem la dispoziție doar bețișoare premium care conțin lemn Palo Santo, acel “lemn sfânt” originar din Peru și Venezuela”, explică Ioan Mîndruț.

S-a apucat de Facultatea de Științe Economice la FSEGA, dar după un an și jumătate a dat teoria pe practică: “Cred că atunci începusem cu business-ul. Ce-i drept, am citit niște cărți de economie, acelea m-au inspirat foarte mult. Mi-am dat seama la un moment dat că pierd timpul cu cei trei ani de facultate, cu un eventual master, deja ajungeam la cinci ani. Prin urmare m-am gândit mai bine să-mi încep propria afacere și să văd cum merge”, spune Ioan.

Printre cele mai vândute produse sunt ceaiurile, despre care spune că sunt speciale și fiecare conține un nivel diferit de cafeină. Ceaiurile oferă beneficii pentru un somn liniștior, relaxare, detoxifiere sau pentru energizare.

“Prima dată am băut un ceai de la un prieten care mi-a schimbat efectiv starea în acea zi. Am luat legătura cu producătorul respectiv și am comandat mai multe cutii pentru a le adăuga pe site. Majoritatea sunt organice, dar avem și cu arome naturale. Sunt importate din Olanda, iar fiecare are ceva specific. Avem ceaiuri cu rădăcină de lemn dulce. Când bei un astfel de ceai nici nu mai trebuie să pui miere. Mai avem ceaiuri cu frunze de cânepă, CBD cannabis, infuzie de fructe de pădure, muguri de trandafir, ceai alb floral, merry peppermint, rooibos premium cu cacao și stafide, dar și ceaiul specific cu lapte, english breakfast”, povestește el.

Un alt produs mai neobișnuit este trandafirul de Jericho pe care îl comandă din afara țării: “Mama mea lucrează în Maroc, iar de acolo aduc foarte multe produse, printre care uleiul de argan 100% bio. Acolo este cel mai bun mediu pentru această plantă. De cealaltă parte, trandafirul de Jericho este o plantă nemuritoare foarte interesantă. Atunci când ajunge la o oază de apă se deschide și se face verde. După ce se usucă, el se strânge precum o bilă și începe călătoria prin deșert. Pot să îl ud, îi pun două degete de apă, iar el absoarbe apa și înverzește. El este adus din deșertul mexican, însă de la un importator din Germania”, încheie Ioan.

În viitorul apropiat și-a propus să realizeze o linie de produse cosmetice 100% naturale. A făcut deja pași în acest sens și a început colaborarea cu unul dintre cei mai buni chimiști ai României.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

practic specula 05/03/2021 - 17:08

Apologia teoriei cu practica, e mascarea speculei fără școală ?

Raspunde

Comenteaza