S-a dat startul programului de vaccinare antigripală în farmacii!

by Christian Suciu

Colegiul Farmaciștilor din România a făcut publică începerea noului program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile din România. Peste 100 de farmacii autorizate de Ministerul Sănătății vor face parte din programul pilot ce se se adresează persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost și nu se încadrează în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de către Ministerul Sănătății.

” Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei. ” au comunicat reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.

Farmaciștii ce vor administra vaccinurile antigripale trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, care să includă și informații privind păstrarea și monitorizarea vaccinului în lanțul de frig.

Ce pași trebuie să urmeze persoanele ce doresc să se vaccineze împotiva gripei în farmacii:

  • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil.
  • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere.
  • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Farmaciștii vor putea administra vaccinul numai după efectuarea unei anamneze asupra pacientului pentru a depista posibile contraindicații sau precauții în vederea vaccinării.

” Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației” a mai adăugat Președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuiasa.

sursa: lookmedica.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza