Romgaz și Socar semnează astăzi un nou contract pentru livrarea de gaze în România

by Christian Suciu

Președintele Klaus Iohannis alături de omologul său azer Ilham Aliyev au susținut în cursul zilei de Joi o conferință de presă la Baku, în Azerbaidjan în care au anunțat că astăzi companiile Romgaz și Socar vor încheia un nou contract de livrare a gazelor azere în România în perioada 1 aprilie 2023-1 aprilie 2024.

”Astăzi, am reiterat deschiderea și interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, precum și în dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am convenit să sprijinim dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, transport, etc. I-am mulțumit domnului președinte Ilham Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaz suplimentar în România, de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, mă bucur că mâine va avea loc semnarea contractului între cele două companii – Romgaz și Socar – pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.” a declarat Șeful Statului.

Acesta a evidențiat importanța relațiilor diplomatice dintre țara noastră și Azerbaidjanul în special datorită Parteneriatului Strategic în domeniul dezvoltării și transporturilor semnat pe 17 Decembrie.

”În plus, țara noastră este primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de parteneriat cu Azerbaidjan. (…) România și Azerbaidjan au relații politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat un dinamism puternic de contacte, culminând cu vizita domnului președinte Ilham Aliyev la București, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transporturilor. de energie verde, pe 17 decembrie” a mai adăugat Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, liderul azer, Iham Aliyev, s-a arătat de asemenea recunoscător pentru parteneriatul cu România.

” Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, la București, a fost semnat un acord de livrare a gazelor azere în România. Ne vom adresa prin intermediul dumneavoastră și altor piețe europene și vom folosi toate aceste oportunități din România pentru a exporta gazele din Azerbaidjan și nu numai.”, a spus Președintele azer Iham Aliyev.

Acesta a subliniat importanța energiei verzi precum și a cooperării dintre porturile Baku și Constanța și a amintit că principalul obiectiv al Azerbaidjanului este creșterea volumului pentru export nu doar în România, ci la nivel global.

”În ceea ce privește economia, comerțul dă rezultate, volumul s-a dublat, dar încă nu este la volumul pe care ni-l dorim, pentru că majoritatea comerțului nostru este reprezentat de petrol și atunci trebuie să diversificăm aceste volume, pentru a face următorii pași. (…) În sfera economică avem din nou rezultate foarte bune și putem avea rezultate și mai bune în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relația româno-azerbaidjană, dar se află în prezent și pe agenda globală.” a mai transmis Președintele Azerbaidjanului.

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Romgaz și Socar semnează astăzi un nou contract pentru livrarea de gaze în România – Revista Presei 03/02/2023 - 13:47

[…] post Romgaz și Socar semnează astăzi un nou contract pentru livrarea de gaze în România appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde
Faude 06/02/2023 - 12:37

Ce noutate buna!! Intr-adevar, intram intr-o noua faza ce tine de livrarea de gaz in Romania.

Raspunde

Comenteaza