Românii care s-au vaccinat cu prima doză în străinătate pot face rapelul în România, fără programare

by admin

Cetățenii români sau cetățenii străini cu drept de ședere în România care au primit prima doză de vaccin în alt stat pot face rapelul în centrele fixe din țara noastră, fără programare în platforma electronică. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a emis instrucțiunile necesare privind imunizarea celor care au început procesul de vaccinare în străinătate și se află pe teritoriul României atunci când trebuie să li se administreze doza a doua de vaccin.

„Menționăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu același tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetățenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei țări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România. Beneficiarul va contacta reprezentanții centrului ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.

Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare. După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european, au mai transmis autoritățile române. De asemenea, ele recomandă raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști, cât și de către cetățeni.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza