România primește cei mai puțini bani europeni în compensare pentru afluxul cerealelor din Ucraina! Ministrul Agriculturii, Petre Daea, tras la răspundere pentru lipsa de implicare

by Christian Suciu

Fermierii români sunt nemulțumiți de faptul că primesc cele mai mici sume de bani din partea Comisiei Europene pentru a compensa prejudiciul cauzat de invadarea pieței de către cerealele ucrainene iar reprezentanții sindicatelor anunță un calendar de proteste la nivel național prin care vor cere stoparea fluxului de cereale ucrainene pe teritoriul României și demisia ministrului de resort.

Vice-președintele Asociației Forța Fermierilor, Ștefan Muscă, a anunțat, în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron, un calendar de proteste din partea fermierilor români, nemulțumiți de rezultatul negocierilor dintre Ministrul Daea și Comisia Europeană.

”Nu mai suportăm nimic! Suntem umiliți de 33 de ani de zile. Stăm cu 3 milioane de tone de cereale în depozite. Prețurile au luat-o razna pentru că au făcut o liberalizare când nu trebuia făcută. După 2-3 ani de secetă, după Covid și război la graniță nu trebuia liberalizat nimic. Suntem principala țară de tranzit a cerealelor din Ucraina iar 1 euro pe tonă este o jignire mare, trebuia să primim măcar 50 bani/kg de cereale nevândute, cu care am rămas în acest an.

Începând de mâine, noi, fermierii de la Botoșani și Suceava am început să trimitem documente către primării, consilii județene și prefecturi. Vrem să primim autorizații de mitinguri. Nu mai vrem să fim umiliți, nu mai putem accepta nimic. Pe 7 aprilie vom ieși în stradă în fiecare județ să ne cerem dreptul să muncim, să oprim intrarea de cereale din Ucraina.” a transmis în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, fermierul Ștefan Muscă.

Un punct de vedere similar aparține și fostului secretar de stat, Mircea Irimie, care a cerut răspundere din partea Ministrului Daea pentru lipsa de programe de ajutorare a femierilor după contextul dificl prin care au trecut în ultimii 3 ani.

”Ministrul Agriculturii trebuie să răspundă pentru asta deoarece el reprezintă agricultura românească în relațiile internaționale. Nu s-a negociat bine iar fermierii au avut mult de suferit, anul trecut din cauza secetei iar anula cesta din cauza cerealelor ucrainene și nimeni îi reprezintă cu adevărat prin programe care să promoveze și să sprijine mișcarea în agricultură. Nu văd Instalarea Tinerilor Fermieri sau Micro-Ferma de Familie iar fermierii se confruntă problema atragerii forței de muncă, a subvențiilor sau a programelor de sprijin.

Acest ministru nu a negociat la guvern pentru a acoperi pierderile fermierilor care au investit bani și au muncit pământul sau pentru a atrage fonduri pentru refacerea sistemului național de irigații.” a declarat deputatul Pro România, Vincențiu-Mircea Irimie pentru Prima News.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

ionnoi 27/03/2023 - 08:16

– România primieștie cei mai puțini bani ieuropieni în slava pientru afluxul cieriealielor din Ucraina ! ION: ”Salut, mi-ați dat ghiață, acum e oglinda: România e o țară frumoasă cu oameni fraieri. ”Te ascult”, ”învăț” ?

Raspunde

Comenteaza