Reprezentanții HoReCa Cluj: “Vrem să lucrăm în echipă cu autoritățile, nu împotriva lor”

by admin

Reprezentanții domeniului HoReCa din Cluj și-au expus problemele cu care se confruntă în această perioadă prin cadrul unei conferințe de presă și cer ajutor Guvernului pentru a-și putea redeschide afacerile. Aceștia își doresc un delegat care să facă parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a putea fi gestionată cât mai bine situația și, poate, speră ei că ar putea obține astfel chiar o “decuplare” de la rata de incidență de peste 3 la mia de locuitori. Totodată, își doresc vaccinarea cât mai rapidă a propriilor angajați, însă nu sunt pro amenajărilor spațiilor separate pentru cei vaccinați.

Principalele idei ale dezbaterii:

– vrem să fim decuplați de la rata de incidența de 3 la 1.000 de locuitori
– revenirea de la restricția orarului de închidere la ora 18
– dorim un program normal mai ales acum că perioada aceasta se va încălzi vremea
– vrem să se reducă impozitul cu 50% pe clădiri mai ales la cei care nu au terase
– NU suntem pro amenajărilor spațiilor separate pentru cei vaccinați
– vrem să lucrăm în echipă cu autoritățile, nu împotriva lor

“Înainte de pandemie, în 2019, erau peste 40.000 de companii care funcționau în industria Horeca. Undeva la 190.000 de angajați direct și peste 210.000 angajați ai business-urilor conexe (logistică, producători locali, fermieri, firmă de curățenie, și așa mai departe). O cifră de afaceri la cele peste 40.000 de companii a fost 5 miliarde de euro. După pandemie aceasta a scăzut în 2020 cu 70%. Numărul de angajați s-a redus mai mult de jumătate. Depanajul continuă pentru această industrie.

Trebuie luate măsuri, iar aceste măsuri compensatorii nu le cerem pentru noi, le cerem pentru angajați, furnizori, pentru această industrie în care statul oricum nu investește pe partea educativă a chelnerilor, a bucătarilor. Toate au venit în sarcina angajatorului. Suntem dispuși să oferim calitate în continuare. (…) Guvernul a venit acum 8 luni de zile cu granturile, și cu părere de rău, undeva la 7-8% din grantul 2 s-a plătit către companii, ceea ce este foarte puțin”, a explicat fondatorul rețelei Salad Box, Dan Isai.

Din anul 2015 până în 2019, domeniul HoReCa a oferit peste 30.000 de locuri de muncă, însă acestea au dispărut treptat odată cu venirea pandemiei. Reprezentanții își doresc sprijin de la Guvern pentru a putea fi remediate circumstanțele.

“După cum bine știți, turismul este sectorul cel mai grav afectat de pandemie. În anul 2020, numărul de sosiri din județul Cluj a scăzut cu 62% față de anul 2019, iar numărul de înnoptări a scăzut cu 65%. Indicele a scăzut cu 20%, acum suntem la 15,38%. Din păcate sunt cifre triste si reprezintă stadiul turismului la nivelul anului 2004, chiar dacă suntem în 2021. Clujul nu este o destinație de vacanță. Nu suntem nici pe litoral, nici stațiune de schi, nu suntem nici Delta Dunării, ci suntem o destinație de business, de evenimente multi-culturale și destinația preferată pentru competiții sportive la nivel național. Dacă toate aceste evenimente sunt restricționate, interzise, ne scade domeniul de activitate. Turistul dacă nu are un scop obligatoriu de a veni în Cluj, nu mai vine.

Din anul 2015 până în 2019, sectorul nostru a oferit peste 30.000 de locuri de muncă, dar le-am pierdut din păcate deși ne-am străduit atunci să le creem. Cred că am pierdut mult mai mult decât atât. Cerem elaborarea unui set de măsuri care să nu restricționeze HoReCa. Dacă nu suntem sprijiniți, statul pierde unul din cei mai importanți contributori la bugetele locale. De asemenea, cerem vaccinarea cu prioritate a angajaților din sectorul HoReCa”, a explicat reprezentantul hotelurilor, Roxana Ghiran.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

trage concluzia 13/04/2021 - 00:33

Dl. Victor Socaciu a fost internat cu COVID-19 scrie https://www.stiridecluj.ro/national/victor-socaciu-infectat-cu-covid-19-dupa-ce-a-participat-la-un-festival-de-folk cu “festival” difuzat online, iar în sală au fost 20 de persoane ?!

Raspunde

Comenteaza