Relaxare și nu prea. Ministrul Sănătății: Vom crea cadrul administrativ în care să putem impune anumite restricţii

by admin

Astăzi ia sfârșit starea de urgență, iar autoritățile au anunțat relaxarea măsurilor de distanțare socială. Dar acest lucru nu înseamnă că vom scăpa total de restricții. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că Executivul va lua joi o serie de decizii care vor crea cadrul administrativ pentru a putea impune anumite restricţii în perioada stării de alertă. 

„Suntem încă în stare de urgenţă, joi avem o şedinţă de guvern şi vom avea şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi vom lua nişte decizii care sperăm noi să creeze şi cadrul administrativ în care să putem impune aceste restricţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, pentru Realitatea Plus.

Nelu Tătaru a explicat că orice măsură de relaxare, oricât de mică, crește riscul de transmitere intracomunitară a noului coronavirus, de aceea măsurile de relaxare trebuie introduse treptat.

„Populaţia a fost înţelegătoare până în acest moment şi ţin să le mulţumesc pentru acest lucru. Sperăm că vor fi şi în continuare şi să înţeleagă că aceste măsuri de relaxare trebuie să intre progresiv. Intrând progresiv putem să le gestionăm, putem să fim atenţi la fiecare dintre ele. Au fost adoptate în condiţiile în care avem şi contramăsuri. Şi mă repet, venind prea devreme cu nişte măsuri de relaxare nu facem decât să exacerbăm acel risc de a crea o transmitere comunitară şi aceste riscuri le putem vedea, în acest moment, în ţările europene.

 Suntem pe o pantă descendentă de la începutul acestei pandemii şi hai să păstrăm panta descendentă. Această relaxare trebuie privită cu mai multă precauţie decât sărbătorile pascale sau weekendul de 1-3 mai. Vom promova în continuare mai multe perioade de relaxare, dar acele perioade ţin foarte mult de rezultatul primei perioade. Noi, dar şi Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile vom face evaluări zilnice ale numărului de cazuri, numărului de decese, de cazuri din Terapie Intensivă, numărului cazurilor de primiri la Urgenţe, care ne vor arăta dacă focarele s-au exacerbat, dacă avem o transmitere accentuată în comunitate şi dacă e nevoie să înăsprim sau să intervenim cu nişte măsuri care să poată controla o eventuală creştere”, a declarat Nelu Tătaru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza