Psihologul Daniel David explică manifestarea relaxată a românilor și numărul mare de infectări: Comportamentul vechi a explodat!

by admin

Unul dintre cei mai cunoscuți psihologi români, Daniel David, totodată rectorul Universității Babeș-Bolyai, a explicat comportamentul extrem de relaxat al românilor din ultima perioadă. Psihologul a fost invitatul emisiunii “România te privește“ de pe Profit TV.

“Noi în timpul stării de urgență asociată pandemiei am avut o stare ambiguă. Pentru că într-adevăr ne-am modificat comportamentul în acord cu regulile impuse. Numai că modificarea nu a fost una naturală. N-am înlocuit o cutumă veche prepandemie cu o altă rutină adaptată pandemiei, noi pur și simplu am inhibat vechea rutină așteptând să treacă constrângerile. Noi știm din psihologie că atunci când supui un comportament supresiei, o numim noi, încerci să-l inhibi, când ai eliminat constrângerile acel comportament se întoarce cu intensitate mai mare, cu frecvență mai mare, cu durată mai mare. Ori asta s-a întâmplat când noi am trecut din starea de urgență în starea de alertă. Am avut acele trei zile ca să le numesc așa, cele trei zile libere. Atunci când ai eliminat constrângerile, comportamentul vechi a explodat. Și a venit cu intensitate mai mare, cu durată mai mare, cu frecvență mai mare. Acum e foarte complicat pentru autorități să mai controleze acele comportamente, aș spune că sunt mai intense decât în perioada prepandemie“, a declarat Daniel David în emisiunea “România te privește“!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza