Proiectul legii pensiilor a fost adoptat de Parlament! Marcel Ciolacu susține că există bani pentru majorarea pensiilor

by Christian Suciu

Proiectul legii pensiilor a fost adoptatcu noi amendamente, luni în Camera Deputaților după ce a adunat nu mai puțin de 199 de voturi ”pentru”, 39 de voturi ”împotrivă” și 19 abțineri. Ca urmare, pensiilor vor fi majorate de două începând de anul viitor, prima oară de la 1 ianuarie cu 13,8% și a doua oară de 1 septembrie prin recalculare. Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere controversată care ar fi dus la scăderea anumitor pensii după recalcularea prin noua formulă stabilită de noua lege. O altă prevedere adoptată a fost și cea cea referitoare la vârsta de pensionare a minerilor, care se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

Premierul Ciolacu a mulțumit colegilor din coaliție pentru adoptarea legii și a dat asigurări că România are în momentul de față cele 25 de miliarde de lei pentru majorarea pensiilor.

”Există!”. 80% din pensionari au sub 8.000 de lei, 60% au sub 3.000 de lei. Statul român trebuie să asigure această resursă. Era în jalon, în cererea nr. 4. Am devansat o ca să închidem negocierile cu Comisia. Ca să scoatem faimosul 9,4%.”, a afirmat Șeful Executivului.

Totodată președintele PNL, Nicolae Ciucă, a salutat votul pozitiv dat actului normativ în plenul Camerei Deputaților și consideră că partidul său și-a îndeplinit promisiunea de a susține creșterea pensiilor pentru toți românii.

”PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil.

Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă. Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei.”, a transmis pe pagina sa oficială președintele PNL.

În contrast, deputatul USR, Cristian Seidler a declarat în plenul Camerei Deputaților că actuala lege este o ” o minciună cap-coadă” și că aceasta ar putea duce la ”un haos bugetar”.

”Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a afirmat Seidler, conform Agerpres.

Deputatul susține că legea ar fi trebuit să intre în vigoare încă de sfârșitul lunii martie însă la momentul respectiv a fost invocată lipsa banilor. De asemenea, acestea a reiterat mesajul Ministerului Finanețlor ce susține că ”impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei.”

”Această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem «Nu» acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a afirmat deputatul Cristian Seidler.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza