Progrese modeste pentru lucrările de modernizare la calea ferată dintre Cluj și Oradea. Trenurile vor circula cu viteză maximă de 100 km/h pe lotul Cluj-Aghireș

by Christian Suciu

Lucrările privind modernizarea căii ferate dintre Cluj și Episcopia Bihor au înregistrat progrese pe lotul 1 dintre Cluj-Napoca și Aghireșu. În urma electrificării liniei de cale ferată trenurile vor putea circula cu viteze maxime de 100 km/h. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde de lei iar termenul de finalizare pentru toate cele 4 loturi este de doi ani, lucrările fiind finanțate prin PNRR.

FOTO:

” Avem prima filmare integrală de pe Magistrala M300 între Cluj-Napoca și Aghireșu (gara Aghireș), adică lotul 1 din 4 al proiectului de electrificare și modernizare dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor).

Pe aici trenurile ardelenești “high speed” vor circula cu maxim 100 km/h față de 80 km/h înainte, pe același traseu sinuos austro-ungar, fiindcă doar două curbe au fost reproiectate, la nord-vest de Gârbău. Îmbunătățirile notabile sunt electrificarea liniei și introducerea semnalizării moderne ETCS. Într-un viitor incert va exista și un serviciu de tren metropolitan.

În plin sezon de construcții și într-o zi de lucru, joi, am sperat să vedem o mobilizare mai bună a Asocierii RailWorks formată din Arcada și Alstom. Progresul fizic este aproximativ 5% cu avans financiar 11%. Lucrările de până acum constau în demontarea firului 1, execuția organizării de șantier și amenajarea albiei râului Nadăș. Încă se circulă pe firul vechi până la Aghireș.

Ținta ambițioasă este încadrarea în termenele PNRR, adică finalizarea până în 2026. Contractul de 1,6 miliarde lei fără TVA a fost semnat în 30.12.2022 și prevede 6 luni de proiectare și alte 36 de execuție. Spuneți voi ce șanse sunt să se respecte aceste jaloane.”, au comunicat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură pe pagina oficială de Facebook.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza