Programul Rabla Local a fost lansat astăzi în comuna Baciu din județul Cluj!

by Christian Suciu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a fost prezent astăzi în comuna Baciu din Cluj, unde a fost lansat noul program Rabla Local. Acesta își propune ca peste 100 de mii de mașini poluante să fie scoase din circulație.

” După finalizarea procedurilor de înscriere a primăriilor cetățenii care vor să caseze mașinile vechi de cel puțin 15 ani, se înscriu pe platforma națională de pe site-ul AFM al programului Rabla Local și predau mașinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare, duc apoi certificatul de casare la DRPCIV în vederea radierii mașinii și vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Baciu este un bun exemplu al modului în care acest program poate funcționa bine și la nivel de comune, nu doar în orașele mari. Dacă există voința de a crea un mediu mai curat, atunci există și oportunități.” a transmis Ministrul Barna în urma lansării programului.

Conform declarațiilor acestuia, suma alocată finanțării programului Rabla Local este de 240 milioane de lei din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu iar acestea acoperă 80% din finanțarea programului, în timp ce autoritățile locale contribuie cu 20% din finanțare.

”Comuna Baciu va scoate din trafic 300 de mașini poluante, iar Ministerul Mediului va aloca 720.000 de lei, în timp ce contribuția de la bugetul local va fi de 180.000 de lei.” a mai adăugat Ministrul Mediului.

Începând de astăzi UAT-urile își vor putea depune cererile de finanțare și documentația necesară înscrierii în program program folosind aplicația informatică, pusă la dispoziție de AFM iar durata estimată pentru răspunsul solicitărilor este de 2-3 săptămâni depinzând de numărul UAT-urilor înscrise.

Ministrul Barna a afirmat că prin atât prin Programul Rabla Local dar și prin Rabla Clasic sau Rabla Plus, ar urma să fie scoase din circulație aproximativ 200 de mii de mașini poluante.

” Oamenii prezintă interes și pentru programele Rabla Clasic, și Rabla Plus și cu siguranță și vom reuși și acolo să scoatem din circulație cel puțin 100.000 de mașini poluatoare, cu vechime de peste 8 ani, aceasta este condiția esențială.  Per ansamblu, în 2023, ținta noastră este să eliminăm din trafic peste 200.000 de mașini care poluează.” a mai spus Ministrul Tanczos Barna în timpul conferinței de la lansarea programului.

Autoritățile locale se vor putea înscrie până la data de 28 aprilie 2023 iar după încheierea contractelor de delegare și afișarea listelor cu UAT-urile înscrise, AFM va anunța deschiderea programului pentru persoanele fizice și sumele alocate, în a doua jumătate a lunii mai.

Prin intermediul programului, persoanele fizice ce dețin autoturisme mai vechi de 15 ani vor putea beneficia de un stimulent de 3.000 de lei în vederea achiziționării unui nou autovehicul.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Programul Rabla Local a fost lansat astăzi în comuna Baciu din județul Cluj! – Revista Presei 21/04/2023 - 13:50

[…] post Programul Rabla Local a fost lansat astăzi în comuna Baciu din județul Cluj! appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza