Programul „Promenada Inimilor” revine la Cluj-Napoca. Va marca Săptămâna Mondială a Inimii

by admin

Programul „Promenada Inimilor” revine cu cea de a 10-a ediție. Proiectul, inițiat de Clubul Rotary SAMVS Cluj-Napoca, își propune ca în această perioadă atipică să încurajeze un stil de viață cât mai sănătos, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

În cadrul programului, organizatorii îi invită pe clujeni la plimbare pe malul râului Someș. Traseul are o lungime de 2.5 km, începând din Parcul Rozelor, pe malul drept al Someşului, pe lângă Parcul Babeş, trecere Someş pe pasarela pietonală din apropierea restaurantului Sinaia, retur pe malul stâng al Someşului până la pasarela pietonală din dreptul benzinăriei MOL- cartier Grigorescu, revenire în Parcul Rozelor- circuitul fiind integral în aer liber.

Lansarea traseului va avea loc în 1 octombrie 2022, ora 11:00, prin organizarea unei plimbări în grup, la care sunt invitați să participe toți locuitorii oraşului Cluj-Napoca. Punct de întâlnire este Winners Sport Cluj din Parcul Rozelor.

Program inițiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, ,,Promenada Inimilor” a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare. 

„România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct. Alături de o dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și evitarea fumatului, sportul reprezintă principalul mijloc de prevenție a acestor afecțiuni deosebit de grave. Un efort moderat zilnic, de cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână sunt recomandate pentru a avea reale beneficii la nivelul aparatului cardiovascular. Promenadă inimilor reprezintă un moment de meditație în mișcare pentru sănătatea noastră”, a declarat prof. dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza