Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, despre cazul femeii lăsate să nască pe stradă de Spitalul Urziceni: ”Astfel de instituții nu sunt spitale, să o spunem corect.”

by Christian Suciu

Profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a analizat cazul revoltător de la Urziceni, în care o tânără surdomută de etnie rromă a fost lăsată de personalul spitalului municipal Urziceni să nască pe trotuarul din fața unității medicale. Fostul Ministru al Sănătății a condamnat în cei mai duri termeni lipsa de umanitate a instituției ce a permis un asemenea scenariu.

” În acest caz vorbim de o lipsa de «spital». Spitalul trebuie să producă sănătate, să furnizeze servicii de sănătate. Noi veșnic găsim tot felul de substitute, de indicatori surogat pentru a evalua ceva: că avem 13 tărgi, că avem proceduri, etc. dar la ce folosesc ele daca nu sunt medici calificați ca sa le aplice? Vindem iluzii!
Realitatea este că majoritatea pacienților la stat ajung să fie tratați, în final, în 6-7 orașe mari din țară, aceasta este crudul adevăr! Acestea sunt orașele unde vin pacienții să se trateze și unde se poate păstra un oarecare standard al serviciilor medicale.

Avem o suma fixă de paturi la nivel național. Ținem paturi la Urziceni neocupate, fără medici, în loc ca ele să fie atribuite într-un spital de stat sau privat care face performanță, în loc ca paturile acelea să fie alocate unui centru în care pacienții sunt tratați cu competență, triați și transportați corect, ne încăpățânăm sa ținem astfel de instituții care nu sunt spitale, să o spunem corect.”, a transmis în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, fostul ministru al sănătății.

Acesta consideră că o reconversie a spitalelor mici în centre de triaj, recuperare și paliație ar putea elibera presiunea de pe marile centre medicale din țară îmbunătățind totodată sistemul sanitar. Totodată, un punct de vedere similar privind desființarea sau conversia spitalelor mici a fost cel al fostului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușcă ce consideră că unele unități medicale de acest fel sunt ținute exclusiv în scop electoral de edilii municipiilor.

” Realitatea este că numite spitale sau anumite clădiri trebuie să aibă o altă utilitate și nu de spital. Acolo unde un primar și un manager chiar se implică, se văd rezultatele, și avem indicatori în acest sens, la nivelul Casei de Asigurări sau al Ministerului Sănătății.
Problema este cu spitalele pe care primarii le țin doar pentru că le este frică să piardă electorat. E o decizie politică si cred că in România se discută deja de 30 de ani de o reformă reală în sănătate, dar continuam să ne ascundem si nu se întâmplă nimic. E nevoie de o reforma reală in Sănătate, asumată de politicieni.

Când ai crescut salariile semnificativ nu mi se pare normal să o faci fără să introduci niște indicatori de performanță. Nu e normal ca un medic care nu operează deloc, sau aproape deloc, să aibă un salariu poate chiar mai mare decât unul care a operat 700 de intervenții.
În ultimii ani au intrat mulți bani in sistemul de sănătate dar dacă investești într-un spital ca Urziceniul este ca și cum ai îngropa banii.”, a declarat fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza