Prof. Vasile Astărăstoae: “În medicină nu s-a pus niciodată diagnosticul pentru boală după o singură analiză. Numai aici, la Covid, se pune așa ceva”

by admin

Profesorul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, care și-a început cariera într-un laborator de genetică medicală a explicat că testele Covid (PCR și antigen rapid) nu sunt concludente și au o marjă de eroare, iar prin urmare o persoană care a ieșit pozitivă la început nu trebuie să fie catalogată infectată și bolnavă de Covid. De asemenea, Astărăstoae a precizat că își va administra dozele de vaccin în momentul în care va fi convins că riscul vaccinării este mai mic decât riscul bolii.

“În primul rând aceste teste Covid nu sunt concludente. În medicină nu s-a pus niciodată diagnosticul pentru boală după ce s-a realizat o singură analiză. Numai aici, la Covid, se pune așa ceva, pe un test care prezintă marja lui de eroare. Nici până în prezent nu o cunoaștem. Unii spun că e 5%, alții spun că e 20%, alții 80%. O persoană care a ieșit pozitivă nu înseamnă că de la început trebuie să fie catalogată infectată și bolnavă de Covid. Vedeți, indiferent ce s-ar spune sau nu, în momentul de față, incidele de fatalitate este foarte mic. 99% dintre persoane se vindecă și atunci nu trebuie să intrăm în panică. Trebuie să luăm niște măsuri raționale, dar nu acestea care încalcă libertățile și drepturile cetățenilor”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae pentru Servus, Cluj.

Vasile Astărăstoae precizează că majoritatea oamenilor care s-au vaccinat până acum au făcut-o din propria dorință, iar restul se vor imuniza de acum înainte doar din cauza presiunii autorităților. Profesorul susține că este pro-vaccinare pentru boli precum poliomielită, rujeolă, variolă sau difterie, însă nu este de acord cu vaccinul împotriva Covid-19.

“Vreau să vă spun că cei care au avut de vaccinat, s-au vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat, o mică parte se vor vaccina la presiunea socială pentru că nu vor fi lăsați să vină la serviciu, studentul nu va fi primit în cămin, unora li se interzice dreptul la educație și așa mai departe. Restul nu se vor vaccina nici măcar de pe urma loteriei. Poate un procent mic de 1 sau 2%. Cum tu nu ai reușit să convingi 70% dintre oameni cu privire la acest vaccin, nici pe mine nu mă vei convinge să fac vaccinul, eu, care am cunoștințe medicale. Loteria nu va rezolva nimic. Mă vedeți pe mine că mă duc să mă vaccinez pentru a câștiga la loterie?

Eu am participat la campanii în favoarea vaccinării anti-poliu, anti-rujeolei, anti-variolă, anti-difteric. Atunci când riscurile vaccinării sunt mai mici decât riscurile bolii, oricând sunt pentru vaccin și particip la campaniile pro-vaccinare. Dar atunci când nimeni nu mă convinge că riscurile vaccinării nu sunt mai mici decât riscurile bolii cum este în cazul Covid, atunci nu particip la campanie și nu mă vaccinez”, ne-a explicat fostul președinte al Colegiului Medicilor din România.

Întrebat dacă se va testa pentru a putea beneficia de certificatul verde Covid la evenimente, spectacole sau în restaurante, medicul a clarificat: “Unii spun că se vor testa ca să îl aibă. Eu prefer să nu merg în restaurante și să boicotez acele unități în care s-a introdus certificatul verde pentru că este o încălcare a drepturilor cetățenilor, dar și o discriminare. În locurile unde se va cere certificatul nu mă voi duce”.

Profesorul Astărăstoae a subliniat că nu înțelege de ce toată lumea intră în panică “de parcă ar veni apocalipsa”. Acesta a spus că există boli mult mai grave în urma cărora oamenii își pierd viața într-un număr mult mai mare.

“Varianta Delta este mai contagioasă decât celelalte, dar din datele care sunt până în prezent, cazurile grave sunt mai puține. În rest sunt cazuri medii, ușoare sau asimptomatici. Nu înțeleg de ce toată lumea intră în panică în acest moment de parcă ar veni apocalipsa. Până în prezent, indicele de fatalitate este mai mic. Eu vorbesc despre ceea ce se știe până în prezent. Trebuie să privim cu calm, să luăm măsurile adecvate, dar nu exagerate și mai ales să nu inducem panică.

Cu panica și isteria nu sunt de acord. Este o boală, într-adevăr, dar mor mai mulți oameni în lume de alte probleme. Am înțeles că au murit 5 milioane de oameni pe glob de Covid. Știți câți au murit anul trecut din cauza subalimentației? 200 de milioane. Se găsește tot în statistici. Știți câți au murit de cancer? 11 milioane. Dacă facem o comparație, respectivele boli sunt mai grave”.

Totodată, profesorul a atras atenția că mai importantă este creșterea numărului medicilor specializați pentru secția de terapie intensivă decât pregătirea celor 1.600 de paturi ATI pentru valul 4 al pandemiei.

“Paturile de la ATI sunt importante, dar mai importanți sunt medicii ATI-iști, însă capacitatea noastră este limitată. Acești medici nu pot să lucreze încotinuu. Degeaba ai un pat dacă medicul respectiv este suprasolicitat și poate greși. În medicină există un principiu: nu există boli, există bolnavi. Tratamentul trebuie să fie individualizat pentru fiecare bolnav în parte.

Închipuiți-vă un spital în care există doar doi ATI-iști. Cât pot să lucreze ei? Unul intră în gardă, iese celălalt și așa mai departe. Efortul trebuie văzut în așa fel încât să crească numărul celor care se află în secția de ATI. În unele state s-a dat competență în ATI unor medici din alte specialități. De exemplu, ATI-istul care lucrează în secția de pneumologie este un pneumolog care a făcut cursuri între 6 luni și 1 an pe câteva manopere pe care știe să le aplice. Asupra Covid sunt câteva manopere, deci efortul ar fi trebuit să fie îndreptat spre a lărgi numărul de medici care pot să lucreze în astfel de secții”, a încheiat profesorul Astărăstoae.

Te-ar putea interesa si

4 comentarii

Marius B 22/09/2021 - 18:00

Si ne miram ca la noi e dezastru. Presa pusa pe scandal ofera platforma doar celor anti-vaccinare, cu cat mai controversat cu atat mai bine, ca asta vinde si aduce clicuri.

Raspunde
viki 23/09/2021 - 04:03

Nu pricep cum toata medicina asta in cazul covid are opinii atat de diferite.

Raspunde
Marcel 23/09/2021 - 08:08

Un ramolit care se trezeste sa vorbeasca, si care peste cateva luni aflam ca a murit de Covid… Oricum la sfarsit chiar el se contrazice. Nu e grav Covid-ul dar avem nevoie de mai multi doctori la ATI ca nu mai fac fata. Pai baaaa… asta e ideea de vaccinare, purtare masca etc… sa evitam transmiterea comunitara si supraaglomerarea spitalelor.
Eu nu pricep cum e cu astia impotriva vaccinurilor. Se pare ca numai ei au drepturi care le sunt incalcate, noi ceilalti dupa parerea lor nu avem nici un drept. Poate si noi vrem sa mergem la restaurant, la evenimente dar fara sa ne expunem inutil.

Raspunde
Marius B 23/09/2021 - 14:31

Serios, asta e profesor?? Pe ce lume a trait?

Daca mergi la doctor si te trimite sa faci testul de gripa si iese pozitiv, ai gripa. Daca testul HIV iti iese pozitiv, esti infectat cu HIV. Fiecare test de pe lumea asta are o marja de eroare, dar diagnosticul se pune. Nenea asta e paralel cu realitatea.

Raspunde

Comenteaza