Procedură medicală inovatoare folosită în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

by admin

Trei pacienți au fost tratați, cu succes, cu ajutorul unei proceduri medicale intervenționale utilizate în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Este vorba de tehnica de rotablație coronariană, care a permis tratamentul unor leziuni calcifice complexe, leziuni care nu pot fi rezolvate prin tehnici convenționale de dilatare şi stentare.

Astfel, în cazul rotablației, cateterul este o „mini-freză”, cu un vârf de diamant, care poate ajunge la 160.000 rotații/ minut, sub acțiunea aerului comprimat. Dispozitivul este introdus percutan în lumenul coronarian și, prin frezarea leziunilor calcifice, se pregătește implantarea stentului.

Intervenția în premieră a fost realizată de o echipă de medici experimentați, din cadrul Secției Cardiologie II (Cardiologie intervențională), condusă de conf. dr. Dan Olinic, medicul șef al secției, cu participarea dr. Călin Homorodean, dr. Mihai Ober, Dr. Dan Tătaru şi dr. Mihail Spînu. Din partea Institutului de Cardiologie CC. Iliescu din Bucureşti, a fost invitat dr. Marin Postu, ca specialist experimentat în utilizarea rotablaţiei.

„Tehnica nouă introdusă în arsenalul terapeutic al spitalului va contribui la rezolvarea unor cazuri complexe, de pacienți coronarieni cu leziuni grave, care nu pot fi rezolvate prin metode convenționale.  Le suntem recunoscători colegilor noștri din echipa Secției Cardiologie II (intervențională), pentru efortul constant de a le oferi pacienților cele mai performante servicii medicale!”, au transmis reprezentanții spitalului clujean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza