Primul registru medical pentru prevenirea bolilor grave de inimă, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Primul registru medical pentru prevenirea bolilor de inimă a fost înființat la Cluj și urmează să fie extins și la nivel național. Sunt peste 1.300 de bolnavi deja înregistrați. Acest rezistru îi ajută atât pe medici cât și pe pacienți să urmărească mai ușor istoricul medical.

2,5 milioane de euro sunt bani norvegieni care i-au ajutat pe medicii de la Cluj, Bihor și Timișoara să implementeze acest registru unic în România. În Europa există extrem de multe registre medicale cu sute de mii de pacienți, însă România este abia la început.

„Orice ţară are registre medicale. Un astfel de registru ne ajută foarte mult să înţelegem ce se întâmplă în zona noastră sau la nivel naţional. Există registre pentru toate tipurile de boli, iar ţările dezvoltate au de mult registre şi au sute de mii de pacienţi înrolaţi, se pot scoate de acolo orice fel de date, şi despre evoluţia unei patologii, şi indicatorii care sunt la ora respectivă. Pe baza acestora se scriu ghiduri, se fac îndrumări. Acest registru lipsea din panoplia registrelor naţionale, aşa încât este un lucru foarte bine venit, care ne va ajuta foarte mult”, a declarat Prof. dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Mai mult decât atât, prin intermediul acestui registru, după ce pacienții sunt înregistrați istoricul lor poate să fie urmărit mult mai ușor. Chiar dacă proiectul a demarat la Cluj există un contract încheiat cu Ministerul Sănătății astfel că se dorește implementarea lui și la nivel național. Tot prin intermediul acestui program s-a achizionat de curând și un RMN de care era mare nevoie la Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza