Primul examen național de dietetician autorizat va fi organizat la UMF Cluj-Napoca

by admin

Primul examen național de dietetician autorizat va fi organizat luna viitoare la UMF Cluj-Napoca, în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din România (CDR). Concursul va fi organizat conform Legii 256/2015, care reglementează exercitarea profesiei de dietetician.

Examenul național de dietetician autorizat se va organiza în centrul universitar Cluj-Napoca și în alte patru centre universitare cu program de studiu de licenţă Nutriție și Dietetică şi anume: Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Suceava. Examenul se desfăşoară după o metodologie și tematică comune la nivel național, iar bibliografia și subiectele sunt elaborate de către comisia de examen stabilită în fiecare centru teritorial.

Acest examen naţional reprezintă un moment important în reglementarea profesiei de dietetician și încununează peste zece ani de eforturi comune ale asociaţiilor profesionale de dieteticieni (ADR și AROND), alături de instituţiile de învățământ superior care formează, începând cu anul 2008, specialişti în nutriţie şi dietetică. 

Cei care doresc să se înscrie la examen trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele cerințe:

  • deținerea diplomei de licență în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior, acreditată în România, cu o durată de minimum 3 ani, pe domeniul sănătate  (180 credite) ȘI 
  • deținerea unei diplome de masterat în domeniul nutriției și dieteticii (120 credite) SAU să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul specializării, în conformitate cu dispozițiile cuprinse în normele metodologice

Promovarea acestui examen reprezintă ultima etapă în vederea obținerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician, care se va elibera ulterior de către Colegiul Dieteticienilor din România. 

Profesia de nutriționist- dietetician este recunoscută în România de către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii şi cuprinsă în COR la grupa de bază 2265, nivelul 4 de instruire (studii superioare). Conform COR, dieteticienii şi nutriţioniştii evaluează, planifică şi implementează programe pentru a spori impactul benefic al alimentelor şi al nutriției asupra sănătăţii umane.

Calendarul examenului național de dietetician autorizat:

  • 7 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași
  • 15 mai – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
  • 20 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara
  • 21 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
  • 22 mai – Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava

Informații cu privire la desfășurarea examenului național de dietetician autorizat în centrul universitar Cluj-Napoca puteți găsi AICI.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza