Primele măști confecționate în România, la o fabrică de mobilă din Maramureș

by Cristina Mihaila

Astăzi a început producția primelor măști în România, a anunțat ministrul economiei, Virgil Popescu, duminică, pe Facebook.

„Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv, aproximativ 4 milioane de măști lunar. Le mulțumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măștilor, primele două straturi, dar de acum și produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce și ultimul strat pentru măști tot în țara noastră. Pentru că în aceste zile de criză globală avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe români, pe cei din prima linie. Împreună facem România bine”, a scris ministrul economiei, Virgil Popescu.

In spatele acestor imagini este o idee, multe ore de munca și o întreaga echipa cu viziune condusa de o mâna de fier – Echipa Taparo Targu Lapus ! #sepoatedoarcumunca#fabricatinromania

Publicată de Bogdan Man pe Duminică, 29 martie 2020

Directorul companiei Taparo din localitatea Târgu Lăpuș, Ioan Filip, a declarat că pentru acest lucru a fost achiziționată o linie automatizată de producție și materialul filtrant din măștile sanitare. „Noi am fi vrut să începem producția mai repede dar, din păcate, un furnizor ne-a făcut promisiuni de echipament peste 3-4 luni. Am găsit altul, care ne livrează acum” a precizat Filip intr-un interviu pentru axanews.ro.

Ioan Filip spune că producția de mobilier este și va rămâne principala ramură de producție a grupului. Producția de măști și echipament sanitar de protecție este doar o consecință a apariției virusului. „Facem un efort și încercăm să ajutăm. Noi producem un material pentru industria mobilei care e bun și pentru măști. Suntem singurul producător al acestui material din regiune (România, Serbia, Ungaria, Ucraina). Facem și export”, a mai adaugat directorul Taparo.

Din acest material vor fi confecționate straturile exterioare ale măștilor, stratul interior (cel filtrant) fiind achiziționat din Germania și Belgia. Din pricina crizei, prețul acestui material a crescut de la 2500 de euro la 55.000 de euro pe tonă, așa că se dorește ca și acest material să fie produs în cadrul grupului de firme. „Nu ascundem că avem o solicitare către guvern pentru a ne sprijini în acest demers” a completat managerul companiei Taparo, in același interviu.

Măștile sanitare nu vor fi singurele produse sanitare pe care compania din Târgu Lăpuș le va fabrica. Într-o firmă orădeană, membră a grupului de firme Taparo, se vor produce și combinezoane sanitare, halate, bonete și alte echipamente de protecție atât de necesare în aceste momente.

Oficialulși imagini și spune că

Te-ar putea interesa si

Comenteaza