Prima numire a noului episcop greco-catolic de Cluj- Gherla: preotul Marius Cerghizan va fi vicarul general al eparhiei

by admin

Preasfinția Sa Claudiu, noul episcop de Cluj-Gherla, l-a numit pe preotul Marius Cerghizan în funcțiunea de vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Numirea reprezintă un semn de continuitate prin desemnarea părintelui care care a împlinit această misiune și lângă Preasfinția Sa Florentin, și apoi, după mutarea sa la Cer, a asigurat administrarea eparhiei.

„Fie ca harul Sfântului Spirit, prin mijlocirea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla și al Bisericii Universale, să-l întărească și să-l călăuzească pe noul Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla în împlinirea slujirii ce i-a fost încredințată, spre folosul Sfintei Biserici, preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor”, au transmis reprezenanții episcopiei greco-catolice.

Părintele Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în localitatea Bistriţa. A fost hirotonit preot la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj-Napoca, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Buna-vestire” a Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea.

În anul 2006, Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial, iar în 2014 a fost numit consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020 i-a fost încredințată misiunea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

După mutarea din această viață a Ierarhului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, prin hotărârea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din 19 ianuarie 2021 a fost numit Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, misiune pe care a îndeplinit-o cu vrednicie până la 24 aprilie 2021, data înscăunării noului Episcop Eparhial, Preasfinția Sa Claudiu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza