Președintele Klaus Iohannis afirmă nevoia consolidării capacităților de apărare a României

by Christian Suciu

Președintele Klaus Iohannis a declarat în urma ședinței CSAT că România va crește procentul alocat din PIB la 2,5% în scopul consolidării capacităților defensive ale țării. De asemenea, acesta a lăudat eforturile poporului ucrainean precum și ale aliaților NATO care au acționat împreună dând dovadă de solidaritate și unitate:

” Indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă. Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global. În același timp, Uniunea Europeană demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente. Țara noastră a fost implicată substanțial – și rămâne – în toate deciziile care s-au luat la nivel aliat în ultimele zile și acționează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei și cetățenilor săi care caută refugiu în țara noastră. Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităților centrale și locale pentru gestionarea situației refugiaților intrați pe teritoriul României.” a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, acesta a oferit informații cu privire la deciziile adoptate în cadrul ședinței:

” În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România. În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin. Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.

Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice: În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente. ” a fost mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

tudy 01/03/2022 - 17:34

Excelent!! deci domnule PREDOIU vezi ca au aparut bani de marire a pensiilor la MAGISTRATI..JUP pe ei IN timp ce la militarii romani le-au scazut pensiile si inghetat salariile…..astia sunt liderii care ne conduc……cand razboilu este in toi LE-O TRAG LA PROPRIA ARMATA NOAPTEA MINTII CE INCOMPETENTI

Raspunde

Comenteaza