Președintele Iohannis reafirmă susținerea pentru consolidarea defensivei NATO în zona Mării Negre în urma întâlnirii cu premierul Costa

by Christian Suciu

În cursul zilei de Joi Președintele Klaus Iohannis a transmis un nou mesaj prin care subliniază că eforturile Federației Ruse de a dezbina Alianța Nord-Atlantică i-au unit mai mult ca niciodată pe componenții săi, în special în interesul apărării comune a obiectivelor strategice precum Marea Neagră. Acesta a reafirmat nevoia consolidării eforturilor de apărare în cadrul unei vizite în compania premierului portughez Costa și a premierului Nicolae Ciucă la Batalionul 1 Instruire „Olt” aflat la Caracal.

” Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne pune în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom reacționa în continuare într-o manieră unitară, curajoasă și hotărâtă în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în Regiunea Mării Negre. Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, prezența dumneavoastră aici, inclusiv, dovedesc determinarea și operativitatea definindu-ne NATO și pe noi înșine, ca aliați. În 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, am declarat împreună procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și imprevizibil.” a declarat Șeful Statului.

Totodată acesta s-a arătat mulțumit de creșterea prezenței NATO pe Flancul Estic în spațiul terestru, maritim și aerian, inclusiv de contingentul portughez ce s-a alăturat Brigadei Multinaționale Sud-Est de la Craiova, mulțumind premierului Costa pentru suportul oferit. Președintele a conchis că se așteaptă ca mai multe măsuri de apărare să fie luate în cadrul  Summitul NATO de la Madrid din luna iunie.

” Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est. Consolidăm astfel securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euro-atlantic. România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării și pe Flancul Sudic.  Dragi militari aliați, mulțumită dumneavoastră, Alianța este eficientă în îmbunătățirea securității noastre comune. Împreună cu ceilalți aliați prezenți în România, inclusiv trupele Forței de Răspuns NATO, oferiți exemplul unei reacții prompte și solide a Alianței la schimbările din mediul de securitate.” a mai adăugat Președintele României, Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza