Președintele Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale

by Christian Suciu

Președintele Iohannis a promulgat, în cursul acestei zile, noua lege privind pensiile speciale, care reprezintă un jalon pentru a treia cerere de plată din PNRR. Proiectul a fost adoptat luni de către Camera Deputaților după ce a fost reexaminat de Parlament ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a Curții Constituționale.

Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru constituționalitate a Camerei Deputaților supun spre dezbatere și adoptare plenului Camerei raportul comun de admitere cu amendamente admise și respinse la legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

”Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în noua lege.

Conform prevederilor legii, cuantumul net al pensiilor de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de pensionare.

”De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.” mai menționează legea.

Astfel, persoanele cu o vechime de cel puțin 25 de ani din sistemul public se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii și vor putea beneficia de pensie de serviciu chiar și dacă la data respectivă acestea au o altă ocupație.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza