Premierul Ciucă, dezamăgit de rezultatul votului JAI: ”Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”

by Christian Suciu

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și-a exprimat dezamăgirea față de rezultatul votului din cadrul Consiliului JAI susținând că ”veto-ul” Austriei ce a împiedicat aderarea României este unul nejustificat și inexplicabil. Acesta a adresat totodată mulțumiri partenerilor europeni, Comisiei Europene și Parlamentului European ce au susținut aderarea României.

” În calitate de prim-ministru și cetățean român, aș dori să încep prin a-mi exprima profunda dezamăgire față de lipsa de consens în cadrul Consiliului JAI de astăzi cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. (…) Toate statele europene au convenit să se deschidă românilor. porțile spațiului Schengen ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea frontierelor externe europene. Toate, cu excepția uneia și nejustificate: Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care doar un stat membru, Austria, a refuzat intrarea României. (…) Regretăm sincer şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria.” a declarat Premierul Ciucă.

Șeful Guvernului a transmis că România a cooperat în numeroase ocazii cu statele aflate sub presiuni migratorii pentru găsirea unor soluții concrete, la nivel european, motiv pentru care reticența arătată de Austria este de neînțeles în viziunea acestuia.

” Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna în comun și activ în găsirea de soluții la nivel european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundă acestor preocupări. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria.” a mai adăugat Prim-ministrul.

Nu în ultimul rând, acesta a anunțat că eforturile depuse în prezent au confirmat cu încredere faptul că România își îndeplinește rolul de protector al frontierelor europene iar aderarea României la Spațiul Schengen va rămâne în continuare un obiectiv național spre atingerea căruia vor mai avea loc numeroase discuții.

” Pașii făcuți în acest proces relansat de aderare la spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot avea încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească. Așa cum am făcut în ultimii 15 ani, vom continua să ne protejăm frontierele externe, care sunt și granițele UE, pentru că este vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a cetățenilor europeni.

Aderarea României rămâne obiectivul strategic național pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. (…) Decizia de astăzi, chiar dacă regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm.” a transmis Premierul Nicolae Ciucă.

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

imaginea eșecului 14/12/2022 - 03:28

Dottore Ciucă plagiatore, descrie oglinda eșecului clasei politrucilor cocoțați în copacii putreziți ce pică cu prime vânturi ?

Raspunde

Comenteaza