Premiera spectacolului Crimă cu pistol și bile de Horia Gârbea, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Crimă cu pistol și bile de Horia Gârbea. Premiera va avea loc vineri, 17 decembrie 2021, în Studioul „Euphorion”, de la ora 19:00. Următoarea reprezentație: duminică, 19 decembrie, ora 19:00.

Regia: Emanuel Petran

Scenografia: Cristian Rusu

Aranjament muzical: Domokos Előd

Maestru de lumini: Jenel Moldovan

Cu:

Dan Chiorean

Irina Wintze

Cristian Rigman

Piesa lui Horia Gârbea, Crimă cu pistol și bile, este o excelentă comedie neagră care ne confruntă cu probleme de acută actualitate privind justiția și jocul dintre adevăr și minciună, în planurile unei realități incerte, mereu schimbătoare. Este un text incitant, care conține acea vibrație dramatică, acea esență care nu poate fi revelată decît pe scenă, întrupată de jocul actorilor și creând la rândul ei magia teatrală resimțită de spectatori.

Regizorul Emanuel Petran și actorii Irina Wintze, Dan Chiorean și Cristian Rigman vă invită să luați parte alături de ei la dezlegarea unei enigme polițiste care se răsfrânge – prin implicațiile ei sociale și psihologice –  asupra întregii noastre societăți de azi.

Emanuel Petran se află pentru prima oară, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, în ipostaza de regizor, conducându-și colegii prin meandrele acestei comedii despre care autorul ei, Horia Gârbea, declară că „în ceea ce mă privește, în piesă nu am căutat să ofer răspuns unor chestiuni insolubile, cărora filosofia și teatrul le dau târcoale de la anticii greci la postmodernii globaliști. Am încercat să prezint o situație cu aparența realității în care, din fațete diverse, corpul real nu poate, de fapt, să fie reconstituit. Ceea ce rămâne însă și este de netăgăduit, indiferent de imaginile înșelătoare proiectate în oglinzi mai mult sau mai puțin mișcătoare, este substratul etic. Acesta nu poate fi eludat pe principiul aparențelor”.

Vă invităm să urmăriți, cu sufletul la gură, întreaga pleiadă de situații prin care personajele sunt nevoite să treacă, în acest joc al „aparențelor”.

Horia Gârbea s-a născut la București, la 10 august 1962. Este poet, dramaturg, prozator, publicist, eseist, traducător. A debutat în dramaturgie cu volumul Doamna Bovary sînt ceilalți (1993). După volumul de debut, publică mai multe volume de teatru: Mephisto (1993), Cine l-a ucis pe Marx? (1999), Decembrie, în direct (2000), precum și volume de poezie: Text biografic (1996), Proba cu martori (1996), volumul de proză scurtă Misterele Bucureștilor (1997). Romanul Căderea Bastiliei (1998) a fost distins cu trei premii naționale. Piesele lui au fost reprezentate nu doar în România, ci și în mai multe țări europene.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza