Pregătirea pentru Evaluarea Națională poate fi atractivă și distractivă! Un fost jurnalist din Cluj a dezvoltat o platformă online!

by Bianca Baraboi

În anii pe care îi trăim și cu acces la internet în orice colț al lumii, te poți pregăti temeinic pentru orice, de oriunde. Astfel poți beneficia chiar și de cei mai buni profesori, chiar de la tine de acasă. La asta s-a gândit Tudor Tomoș, fost jurnalist de televiziune, când a creat platforma www.educatiedeschisa.ro: Cum ar fi dacă fiecare elev care se pregătește pentru primele sale examene importante ar avea acces la lecții explicate într-un mod simplu și atractiv de unii din cei mai buni profesori?

De la gând la faptă a fost puțin, așa că Tudor s-a pus pe treabă și a dezvoltat platforma în care a integrat concepte digitale inovatoare, între care și tabla iluminată, sau “lightboard”, pe care profesorii desenează, adnotează și animează elemente grafice în timp real.

Astfel, profesorii captează atenția elevilor și creează un mediu interactiv și stimulant pentru învățare, iar explicațiile devin simple și ușor de asimilat. 24 dintre lecțiile disponibile pe platformă sunt gratuite, astfel încât oricine poate testa acest sistem inovator. Prin implicarea companiilor și autorităților locale, mii de copii din țară au primit până acum acces gratuit la întregul conținut.

Platforma www.educatiedeschisa.ro a primit recent recunoașterea națională, când a fost omologată oficial de Ministerul Educației pentru pregătirea elevilor la examene.
Câteva mii de elevi și profesori beneficiază de cele peste 300 de lecții video și teste explicate pe înțelesul lor. Proiectul are o componentă socială puternică, iar 1.500 de elevi din medii defavorizate au primit acces gratuit până acum la întregul conținut.

Lecțiile noastre nu înlocuiesc, ci sunt complementare explicațiilor de la clasă și mă bucur mult când elevii, părinții și chiar profesorii ne spun că platforma îi ajută să parcurgă eficient materia pentru examen, spune Tudor Tomoș, fondatorul platformei.

sursa foto: educatiedeschisa.ro

Am stat de vorbă cu cel care a creat această platformă, Tudor, și ne-a dezvăluit cum a apărut ea și care sunt planurile de viitor.

Reporter: Câteva cuvinte despre dumneavoastră, cine e Tudor Tomoș?

Tudor Tomoș: Sunt inginer ca formare, însă unul care a îndrăgit mereu artele vizuale. Am un masterat în producție media și am lucrat o bună perioadă de timp în televiziune, în regia de emisie și pe teren, ca reporter și corespondent. I-am admirat mereu pe cei care au îndrăznit să creeze produse sau servicii care aduc plus valoare comunității și a fost o dorință a mea ca, la un moment dat, să folosesc experiența acumulată în această direcție: antreprenoriatul.

Cu puțin timp în urmă pregăteam un curs de inovare socială pe care urma să-l prezint studenților ca profesor asociat la o universitate din străinătate. Mă pasiona ideea unui business sustenabil care deservește prin misiunea sa o cauză socială. În aceeași perioadă, s-a ivit oportunitatea accesării unor fonduri de economie socială, iar scrierea unui proiect de finanțare a fost un pas natural.

R: De unde a apărut ideea acestei platforme? Cui se adresează ea?

T.T: Anual, în jur de 150.000 de elevi sunt înscriși în clasa a VIII-a. Statistica arată că mulți dintre aceștia renunță la liceu, iar printre cauze se numără și notele mici obținute la Evaluarea Națională. De aici am înțeles necesitatea unui produs care să susțină pregătirea suplimentară a elevilor și care să contribuie la creșterea promovabilității la Evaluarea Națională, respectiv la reducerea abandonului școlar de la finalul clasei a VIII-a.

Studiind diferite resurse online, ne-am dat seama că materia pentru examenele de limba română și matematică este dispersată și livrată în foarte multe feluri către elevi. Ne-am dorit să creăm un produs care să integreze toate capitolele esențiale pentru examen și să prezinte lecțiile într-o formă atractivă care să capteze atenția unei generații nativ digitale.

Așa am început proiectul Educație Deschisă care s-a materializat într-o platformă de învățare online: educatiedeschisa.ro. Platforma se adresează elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru primul lor examen important și conține două programe de pregătire – Pregătire la Limba română și Pregătire la Matematică – ce totalizează un număr de 330+ lecții video, exerciții și teste omologate de Ministerul Educației.

R: Cum poți să ai acces la ea?

T.T: Platforma educațiedeschisa.ro poate fi accesată oricând, de pe orice dispozitiv conectat la internet: telefon, tableta sau calculator. Oricine își creează cont pe platformă are acces gratuit la 24 de lecții la limba română și matematică, astfel încât să poată testa conținutul și să vadă dacă metoda noastră de predare i se potrivește. Restul lecțiilor pot fi accesate pe bază de abonament lunar sau plăți fixe pe mai multe luni, respectiv întreg anul școlar.

sursa foto: educatiedeschisa.ro

R: De ce e importantă, cum ne ajută ea?

T.T: educatiedeschisa.ro este un instrument complementar de învățare. Platforma nu înlocuiește profesorii de la clasă, ci oferă o resursă suplimentară de învățare și recapitulare.

Am creat lecțiile alături de profesori recunoscuți în domeniul lor, pasionați de ceea ce fac și deschiși la folosirea instrumentelor digitale în completarea metodelor clasice de predare. Pentru prezentare am folosit tabla de sticlă iluminată, cu ajutorul căreia profesorul păstrează contactul vizual cu elevii în timpul explicațiilor. De asemenea, am folosit elemente 3D și grafică adnotată în timp real pentru a menține atenția elevilor și a facilita asimilarea informațiilor.

sursa foto: educatiedeschisa.ro, profesorii Radu Poenaru și Bogdan Rațiu

Fiind un instrument accesibil oricând și oricui are acces la internet, platforma poate fi adaptată ritmului de învățare al fiecărui elev. Copiii pot relua lecțiile, pot rezolva exercițiile în tandem cu profesorul și se pot testa la finalul lecțiilor cu quiz-uri rapide pe care le-am conceput pentru fixarea noțiunilor predate. La fiecare lecție elevii au la dispoziție o secțiune de comentarii unde pot deschide discuții specifice acelui topic cu colegii înscriși pe platformă sau pot adresa întrebări profesorilor noștri dacă nu au înțeles ceva.

O componentă importantă a proiectului educatiedeschisa.ro este campania “Oferă Educație”. Aceasta este un instrument prin care oricine poate oferi acces gratuit la pregătire elevilor dintr-o anumită comunitate. Comunitatea poate fi reprezentată de un întreg județ, o localitate, o școală sau un singur elev. La campania “Oferă Educație” contribuie misiunea noastră socială, de a oferi conținutul în mod gratuit elevilor care provin din medii defavorizate. Astfel, alături de partenerii noștri educaționali am oferit până acum acces gratuit la peste 5900 de elevi din județele Cluj, Arad, Constanța, Argeș și Dâmbovița.

sursa foto: educatiedeschisa.ro

Campania nu se adresează doar companiilor sau instituțiilor publice ci și persoanelor fizice care achiziționează abonamente pe platformă. Concret, la achiziția oricărui program, un elev dintr-o familie cu posibilități reduse va primi acces gratuit la pregătire pentru Evaluarea Națională! Putem alege noi elevul din comunitățile în care implementăm proiectul sau beneficiarul poate fi ales chiar de către cel care achiziționează programul, dacă ne scrie un e-mail pe adresa scoala@educatiedeschisa.ro. În felul acesta, orice elev care se pregătește pentru examen poate ajuta un prieten, un coleg de clasă sau chiar un necunoscut care provine dintr-o categorie defavorizată să continue școala!

R: Platforma a fost omologată oficial de Ministerul Educației, așa este?

T.T: La finalul anului trecut, platforma a fost omologată de Ministerul Educației ca mijloc de învățământ în învățământul preuniversitar. Cu alte cuvinte, materialele disponibile pe platformă sunt în acord cu programa școlară și metodologia de predare agreate de Guvern. Pentru noi omologarea a însemnat o recunoaștere oficială a platformei educatiedeschisa.ro, iar pentru elevi reprezintă o garanție că sunt pe mâini bune în pregătirea lor pentru examenul de Evaluare Națională.

sursa foto: educatiedeschisa.ro

R: Există alte planuri pentru viitor?

T.T: Pentru ca am primit feedback pozitiv de la utilizatorii noștri (elevi, părinți și profesori), ne gândim sa diversificăm paleta de cursuri oferite și să includem programe pentru educatie emoțională, educație pentru sănătate, igienă, nutriție, și de ce nu, materii pentru examenul de bacalaureat.

sursa info: educatiedeschisa.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza