Povesti inspirationale: Clujeanul care și-a organizat propriul ultra-triatlon

by Cristina Mihaila

Marius Butuc, un bărbat de 44 de ani din Cluj, și-a organizat anul acesta propriul ultra-triatlon și a participat singur la competiție. Povestea lui este prezentată de Sports Festival la My Life. My Game, o serie de mini-documentare care prezintă parcursul unor oameni care și-au schimbat radical viața prin sport.

Marius este un sportiv amator care de câțiva ani este nelipsit de la competițiile extreme din Europa ce combină alergarea, înotul și bicicleta, precum Ironman sau ultra-triatloane. Toamna aceasta, pentru a nu ieși din formă, și-a organizat propriul ultra-triatlon, doar pentru el. A traversat înot lacul Vidraru, de la Cabana Cumpana până la barajul Vidraru. În total, 8 km. Au urmat 420 km de road cycling, pe traseul: barajul Vidraru-Transfăgărășan-Sibiu-Transalpina-Curtea de Argeș-barajul Vidraru. Ultima etapă: alergarea: 84 km pe Transfăgărășan, până la Cârțișoara, în județul Sibiu. În total, 512 km, în 60 de ore. Diferența de nivel cumulată a fost de aproximativ 9.000 m. Mai exact, cât Everestul.

Până la vârsta de 36 de ani, Marius ducea o viață sedentară, avea peste 100 kg greutate și își umplea timpul liber cu petreceri. El și-a schimbat radical viața după un moment aparent banal:

Marius Butuc: În 2013 a venit declicul! Am urcat cu plasele cu cumpărături 3 etaje și m-am sufocat. Atunci am decis că nu asta vreau de la viața mea, că trebuie să fac o schimbare. Pe rând, am renunțat la excese alimentare, la fumat și alcool și m-am apucat de sport. Am început să alerg mulți kilometri prin parcuri și apoi mi-am luat cursiera și treptat am ajuns sa parcurg sute de kilometri pe dealurile din jurul casei.

Pe primul ceas de sport cumpărat scria Ironman.  Din acel moment a devenit visul meu să particip la această competiție de elită. În 2016 mi-am implinit acest vis și am  mers mai departe, participând la competiții și mai dure în toată Europa, la ultra-triatloane.

Sportul a venit ca o salvare. Am slăbit 20 kg în primele 6 luni. Acum, la 44 de ani, mă simt mai în formă ca la 20 de ani.

Mirel Alexa, director executiv Sports Festival: Seria de mini-documentare My Life. My Game prezintă poveștile incredibile ale unor oameni care și-au schimbat complet viața prin sport și care au reușit, urmându-și pasiunea, să devină cea maibună versiune a lor. Sunt povești care ne inspiră și prin care facem cunoștință cu campioni mai puțini cunoscuți ai României. Și credem că, mai ales acum, avem nevoie de astfel de modele.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Cornel U 16/11/2020 - 11:08

Felicitari, Marius! Mult succes la urmatoarele challenge-uri.

Raspunde

Comenteaza