Piața Unirii devine locul întâlnirii clujenilor cu magia operei. Bilete GRATUITE pentru cele trei spectacole-vedetă în aer liber organizate de Opera Aperta

by admin

Vești bune pentru clujenii iubitori de cultură. Festivalul Opera Aperta revine după o pauză de trei ani la Cluj, între 28 și 31 august. În Piața Unirii vor avea loc trei spectacole în aer liber, în zile diferite. Accesul persoanelor la fiecare spectacol de operă va fi gratuit, dar permis conform normelor legale în vigoare: adeverință vaccin, test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore precum și celor care dovedesc că se află într-o perioadă de 15-180 de zile de la infectarea cu noul coronavirus.

La fiecare spectacol, numărul maxim admis al persoanelor va fi de 2.000, conform măsurilor de siguranță. Purtarea măștii va fi obligatorie pe toată durata evenimentelor din cadrul festivalului Opera Aperta.

Ruxandra Donose, mezzo-soprana care a strălucit pe cele mai importante scene din lume, și spectacolul-vedetă Zorba, cu o coregrafie reîmprospătată. Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile celor trei zile de spectacole în aer liber, de înaltă ținută artistică, oferite gratuit publicului de Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Gala Ruxandra Donose 30 este programată pentru 28 august, ora 20:30, pe scena din Piața Unirii.

Seria spectacolelor în aer liber va continua cu Nabucco, o poveste cu substrat politic, care va impresiona nu doar prin modul în care artiștii invitați, baritonul Ionuț Pascu, basul Balint Szabo și soprana Nadia Cerchez, vor aduce la viață oovestea evreilor exilați din patria lor, dar și prin scenografia impresionanată, semnată de Liliana Moraru. Povestea confruntării dintre evrei și babilonieni va prinde viață în 29 august, de la ora 20:30.

Celebrul coregraf american Lorca Massine s-a aflat, săptămâna trecută, la Cluj, unde a reluat și împrospătat coregrafia pentru Zorba, spectacolul pe care l-a pus în scenă, în premieră națională, la Opera Națională Română, în 2017. În 31 august, de la ora 20:30, publicul clujean este invitat să redescopere baletul, care, de la lansare și până în prezent, a fost prezentat, de zeci de ori, cu casa închisă.

Biletele cu valoarea ZERO pentru spectacolele în aer liber pot fi achiziționate online, accesând linkul https://operacluj.ro/opera-aperta/, precum și din Agenția pentru bilete a Operei, deschisă pe latura estică a clădirii, vizavi de Curtea de Apel, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-13.00, respectiv 14.00-18.00.

“Accesul la spectacolele din Piața Unirii este liber și va fi permis, conform normelor legale în vigoare, doar persoanelor vaccinate cu schemă completă împotriva noului coronavirus, pe baza adeverinței de vaccinare, care au un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și celor care dovedesc, printr-o adeverință emisă de medicul specialist, că se află într-o perioadă de 15-180 de zile de la infectarea cu noul coronavirus. Purtarea măștii va fi obligatorie pe toată durata evenimentelor din cadrul festivalului Opera Aperta”, transmit reprezentanții Operei Naționale Române.

Directorul de marketing al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a menționat că biletele trebuie rezervate chiar dacă ele sunt gratuite.

“Toate biletele sunt gratuite. Toate sunt puse pe site-ul nostru și pot fi rezervate cu titlul gratuit. Avem 2.000 de locuri pentru fiecare reprezentanție. Pentru cei care nu au acces la internet, biletele sunt puse în vânzare la agenția Operei care funcționează în clădire.

După o lungă pauză am reluat spectacolele. Noi am avut și concerte în timpul pandemiei, dar am reluat spectacolele cu decorul, costume, ‘spectacole adevărate’ să le spunem așa. Ne așteptam sincer să fim invadați de public mai ales după reacțiile din timpul lockdown-ului în care oamenii și-au manifestat foarte tare dorința de a reveni la spectacole. Spre surprinderea noastră, oamenii au fost puțin reticenți. Vrem să le transmitem că pentru interior legea nu cere niciun soi de dovadă a vaccinării sau a testarii, ci doar purtarea măștii. Noi ocupăm sala doar în proporție de 70%”.

Ne-am bucura foarte tare ca dragostea pe care am primit-o în timpul lockdown-ului să fie vizibilă și acum în momentul în care avem spectacole. Ținând cont că funcționăm la 70%, sala noastră are aproximativ 1.000 de locuri. Pentru Traviata am ajuns undeva la 660-670 de persoane. A fost aproape plin. Depunem eforturi mari de convigere a oamenilor că este safe și absolut în regulă să vină să participe la spectacole”, a precizat directorul de marketing, Cristian Avram.

De asemenea, managerul general al Operei Naționele Române din Cluj-Napoca a explicat că nu vor putea participa mai mult de 2.000 de oameni per spectacol de operă. Festivalul se va încheia cu un spectacol de rigoletto, de această dată pe scena Operei, în data de 3 septembrie, pentru ca mai apoi să aibă loc un simpozion care va include și o lansare de carte.

“Opera Aperta a avut o pauză din 2018. Suntem fericiți să o reluăm și ca format de festival în acest an, având totodată activitate pe lângă titlurile pe care le-am dat deja in interiorul Operei Naționale și mă refer la Traviata, dar și gala Disney.

În Piața Unirii, în acest weekend, va avea loc gala Ruxandra Donose – 30 de ani de carieră, Nabucoo și Zorba. După care vom încheia cu un spectacol de rigoletto pe scena Operei în data de 3 septembrie, iar apoi un simpozion care va avea în cadrul său și o lansare de carte cu toate articolele care au fost publicate în acest simpozion.

Dacă ne gândim că am făcut Lacul Lebedelor cu 15.000 de oameni în Parcul Central sau la Zorba, aproape 8.000 de oameni, în 2017, când l-am dat în centrul orașului, de această dată cu normele în vigoare nu pot fi mai mult de 2.000 de persoane. Desigur, noi vom pune atâtea scaune cât va fi necesar, însă maximum 2,000.

Mulțumesc primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Local, dar și partenerilor noștri generoși care ne sunt alături de fiecare dată”, a încheiat managerul Florin Estefan.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza