Petiție online împotriva tăierii copacilor din Parcul Ștefan cel Mare. Întreaga zonă urmează să fie modernizată și reamenajată

by admin

Parcul Ștefan cel Mare, situat în spatele clădirii Teatrului Național, urmează să intre într-un amplu proces de modernizare și reamenajare. Proiectul îi nemulțumește însă pe activiștii pentru mediu, care au demarat o petiție online pentru a opri tăierea arborilor din parc.

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, se arată în textul petiției.

Inițiatorii petiției atrag atenția că tăierea copacilor din Parcul Ștefan cel Mare ar lipsi orașul de o oază de verdeață și liniște.

„Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii- Piața Avram Iancu- Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.

Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se mai arată în petiție.

Până în acest moment, petiția online a fost semnată de peste 900 de persoane. Puteți semna petiția AICI.

Contractul pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare a fost atribuit la începutul lunii septembrie. Proiectul are un termen de finalizare de 12 luni, dintre care 2 luni proiectarea și 10 luni execuția lucrărilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza