Pericol de inundații pe Someșul Mic și Arieș

by admin

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, sâmbătă, mai multe atenţionări de cod galben de inundaţii. Avertizările hidrologilor sunt valabile până sâmbătă, la miezul nopţii, în bazinele hidrografice Someşul Mic şi Arieş din judeţe Cluj, Alba, Hunedoara şi Bihor.

Potrivit hidrologilor, până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin amonte acumularea Gilău, Crişul Repede – bazin superior amonte S.H. Ciucea, Crişul Negru – bazin superior amonte S.H. Stei, judeţele Bihor şi Cluj.

De asemenea, până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Arieş – bazin amonte S.H. Buru, Mureş – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă Aiud – amonte confluenţă Strei, judeţele: Cluj, Alba, Hunedoara.

INHGA menţionează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Iara – bazin superior, Ampoi – bazin superior.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza