Percheziții ample în Cluj, București și în alte 22 de județe la un grup infracțional specializat în trafic de droguri

by Christian Suciu

Procurorii DIICOT au întreprins o serie de percheziții la nivel național ce au ca scop destructurarea unei rețele de traficanți de droguri ce produceau și comercializau diverse substanțe psihoactive și dispozitive tip ”Vape”. În urma acestor acțiuni, 42 de persoane din cele 23 de județe și din municipiul București vor fi chemate la audieri.

”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.  O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic «etnobotanice»” se arată în comunicatul procurorilor DIICOT.

Potrivit acestora, la finalul anului 2022, mai multe persoane angajate sau care controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, care importa, exporta, producea şi efectua alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100 de mii de dispozitive tip vape, care conțineau substanțe cu efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza