Pele, ”Regele” fotbalului din toate timpurile, a decedat la 82 de ani

by Christian Suciu

 Edson Arantes do Nascimento, omul cunoscut în toată lumea sub numele ”Pele”, s-a stins din viață în cursul nopții trecute la Spitalul Albert Einstein din Sao Paolo la vârsta de 82 de ani . Atât în timpul activității sale, dar și după retragerea din cariera fotbalistică, jucătorul considerat cel mai bun din toate timpurile a dezvoltat lumea fotbalului mondial devenind o figură emblematică pentru țara sa și un model profesional pentru noile generații de fotbaliști.

Începuturile în fotbal:

Pele s-a născut la 23 octombrie 1940, la Tres Coracoes, fiind fiul unui fotbalist, Dondinho, şi al lui Celeste Arantes. A fost numit după inventatorul American Thomas Edison. Părinţii au decis să renunţe la litera “i” din Edison şi să îl numescă Edson, dar pe certificatul de naştere s-a făcut o greşeală, astfel că în multe documentele numele său apare ca fiind “Edison”.

Pele a început să i se spună în timpul şcolii, după numele fotbalistului său preferat, Bile, de la Vasco da Gama. Acesta a fost remarcat la vârsta de 11 ani de fostul internațional Waldemar de Brito, la 15 ani a ajuns la Santos şi încă nu împlinise 16 ani când a înscris la debutul la echipa mare, într-un meci amical cu Corinthians, în septembrie 1956. A marcat al şaselea gol  în partida câştigată de echipa sa cu scorul de 7-1. Atunci s-a născut o legendă.

Lumea fotbalului l-a văzut prima dată pe Pele în Suedia, în 1958. Avea doar 17 ani când a jucat la turneul final al Cupei Mondiale. Era un adolescent venit de nicăieri, care a impresionat prin talentul său. A înscris unicul gol al brazilienilor la meciul cu Ţara Galilor, din sferturile de finală, şi a stabilit un record, devenind cel mai tânăr marcator din istoria Cupei Mondiale – 17 ani, 239 de zile. Găsindu-şi ritmul, a marcat apoi trei goluri într-un interval de 23 de minute în semifinala cu Franţa, câştigată de brazilieni cu 5-2. Pele a devenit de neoprit, cu o tehnică perfectă şi o viteză impresionantă. A câştigat prima sa Cupă Mondială după o finală cu Suedia, scor 5-2, în care a marcat două goluri superbe.

Pelé, în vârful lumii fotbalului

În anii care au urmat Pele a devenit şi mai bun. A înscris 127 de goluri în 1959, 110 în 1961 şi a dus-o pe Santos spre două triumfuri consecutive în Copa Libertadores, în 1962 şi 1963, succese cărora li s-au adăugat victorii în Cupa Intercontinentală.

Pele a părăsit timpuriu Campionatele Mondiale din 1962 și 1966 din cauza accidentărilor însă ”Edson Arantes do Nascimento” și-a demonstrat din nou geniul la Campionatul Mondial din 1970. La prima ediţie a CM transmisă de televiziuni color, Pele a strălucit, ajutat de colegii săi Jairzinho, Tostao, Rivelino, Gerson, Carlos Alberto. La CM-1970 Brazilia a jucat în aceeaşi grupă cu România, iar brazilienii s-au impus cu 3-2 în faţa tricolorilor. Printre marcatori s-a numărat şi Pele, care a înscris de două ori. Pele a fost cel care a marcat golul 100 al Braziliei la CM, în finala cu Italia, scor 4-1. A fost o lovitură cu capul. “A fost un sentiment special să înscriu cu capul. Tatăl meu a marcat cândva cinci goluri cu capul la un meci, un record pe care nu l-am putut doborî”, spunea Pele. Era al 12-lea său gol în 14 meciuri disputate la Cupa Mondială. Tot la finala cu Italia, Pele a contribuit la ultimul gol al brazilienilor, marcat după o serie de nouă pase. Tarcisio Burgnich, fundaşul care trebuia să-l marcheze pe Pele, avea să spună după ceva timp: “Înainte de meci mi-am spus: ‘este făcut din carne şi oaxse, ca noi toţi’. Dar mă înşelasem”. Brazilia a obţinut dreptul de a păstra trofeul Jules Rimet, după ce l-a câştigat pentru a treia oară, iar Pele a devenit o legendă vie.

De-a lungul carierei, Pele a stabilit multe recorduri. Golul său numărul 1.000, din penalti, a fost înscris în faţa unui public în delir, în 1969, pe stadionul Maracana. A marcat cinci goluri într-un meci de şase ori şi a reuşit 92 de hat-trick-uri. La un meci cu Botafogo, în 1964, a marcat opt goluri. În total, Pele a înscris 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri. Pele a părăsit fotbalul brazilian în 1974, iar un an mai târziu a decis să joace pentru New York Cosmos, pentru a-i arăta publicului american “fotbalul lumii”. În 1977, s-a retras din activitatea de fotbalist.

Un vis ce a inspirat generații

” Fiecare copil din lume care joacă fotbal vrea să fie Pele, ceea ce înseamnă că am responsabilitatea de a-i arăta cum să fie fotbalist, dar şi cum să fie om.” spunea într-o vreme Regele.

În 1993, Pele a fost inclus în Hall of Fame şi în 1999 a fost declarat de Comitetul Internaţional Olimpic “Sportivul Secolului”. Pele a fost numit de FIFA fotbalistul secolului în anul 2000, la egalitate cu argentinianul Diego Armando Maradona. Acesta a devenit un promotor al fotbalului mondial și a primit funcția de Ambasador UNESCO în 1994 iar în 2018 și-a înființat propria fundație caritabilă ce și-a propus ajutorarea copiilor defavorizați din întreaga lume.

Anunțul decesului său la spitalul unde a fost internat din 29 Noiembrie a fost făcut de una fiicele sale, Kely Nascimento, printr-un mesaj publicat pe Instagram.

sursa: primasport.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza